Ritueel begeleider Ellen Wamelink
Ritueel begeleider Ellen Wamelink (Foto: Vanessa Wassink)

'Ieder mens verdient een mooi laatste afscheid'

Elk levensverhaal is het waard om verteld te worden, is het motto van Ellen Wamelink, ritueel begeleider en uitvaartspreekster uit Dinxperlo. "Ieder mens verdient een mooi laatste afscheid, op welke manier - groot of ingetogen - dat ook gememoreerd gaat worden. Ik vind verhalen van mensen gewoon heel erg mooi en ben er om dat laatste verhaal op passende wijze voor het voetlicht te brengen."

(door Corry Florijn)

DINXPERLO – Al jarenlang werkt Ellen Wamelink als uitvaartbegeleidster in de Achterhoek en Twente. Een vak dat haar voldoening geeft omdat zij elke uitvaart opnieuw als een verrijkende ervaring beschouwt, en waarbij zij heeft ervaren dat het levensverhaal van de overledene van waardevolle betekenis is bij het afscheid.

Daarnaast werd Ellen al op jonge leeftijd gegrepen door de magie van het geschreven woord. Haar eerste boek schreef zij toen ze pas acht jaar was en natuurlijk hield ze dagboeken bij. Als correspondent schreef ze later talloze artikelen over mensen in de Achterhoek, de streek waarin ze opgroeide en waarmee zij zich nauw verbonden voelt.

Ontzorgen
Die combinatie van interesse in mensen en de streek, kwaliteit voor zorg, en ervaring als uitvaartbegeleider en als schrijfster, hebben geleid tot haar eigen bedrijf 'Door Ellen, ritueel begeleider en uitvaartspreekster', waarbij zij ontzorgt in alle facetten van de plechtigheid. Ellen Wamelink kan door de familie ingehuurd worden, ook los van een uitvaartondernemer.

Ellen denkt mee als het gaat om rituelen, de selectie van muziek en beeldpresentie, het maken van een in memoriam of levensverhaal, en laat nabestaanden het zelf doen waar ze dat graag willen. "De symboliek van begin en eind vind ik mooi om tot uiting te laten komen in de rituelen en muziek. Iets weer rond te maken, net zoals het leven gaat."

Passende rituelen
Tijdens het eerste gesprek wordt er samen gezocht naar passende rituelen. Vervolgens stelt Ellen een draaiboek op en werkt een levensverhaal uit dat recht doet aan de overledene. Dit wordt aan de familie voorgelegd waardoor men voorbereid is op wat komen gaat op de uitvaart en de nabestaanden actief betrokken zijn bij de inhoud van de dienst.

"Ik sta voor zorg, aandacht, betrokkenheid en openheid. Ik beschouw elk mens als uniek en vind het belangrijk dat elke uitvaart dat ook is. Wanneer men daar prijs op stelt kan ik de uitvaart ook in het dialect voorgaan. Je kunt maar één keer de laatste eer bewijzen. Dat moet oprecht gebeuren en men moet de dierbare er in herkennen. Het belangrijkste is dat de nabestaanden goed terug kunnen kijken op dat laatste stuk."

facebook.com/DoorELLEN

Meer berichten