Mevrouw Kip en Mees Jansink. Zij is 87, hij is 20. Regelmatig zijn ze in Aalten te spotten op de duofiets.
Mevrouw Kip en Mees Jansink. Zij is 87, hij is 20. Regelmatig zijn ze in Aalten te spotten op de duofiets. (Foto: Vanessa Wassink)

Mees Jansink: 'Ik had nog wat tijd over'

Mevrouw Kip en Mees Jansink. Zij is 87, hij is 20. Regelmatig zijn ze in Aalten te spotten op de duofiets, spelen ze in de gezamenlijke woonkamer van het bewonerscentrum een spelletje Rummikub, of lopen ze naar Kasper Paul voor koffie met een likeurtje en iets lekkers erbij. Mevrouw Kip is nog erg vitaal, en ze is er trots op dat 'alles het nog doet'. Alleen het onthouden gaat niet meer als vanouds.

(door Corry Florijn)

AALTEN – Mees: "Ik doe dit sinds vorig jaar. Naast mijn deeltijdstudie Retail Management, mijn baan en pianoles had ik nog tijd over. Op Facebook zag ik een oproep voor vrijwilligers door Joke Meinen, zij is coördinator Welzijn bij Marga Klompé in Aalten. Joke kende ik al omdat we bij de Jumbo waar ik werk de onverkochte bloemen naar de bewoners van de locaties van Marga Klompé brengen. Ik heb plezier in het contact met ouderen, dat merkte ik bij mijn maatschappelijke stage destijds, maar ook nu in de winkel. Ik maak graag even een praatje, zeker wanneer ik weet dat het voor die mensen het enige contact is die dag. Ik zie mezelf echter niet in de zorg werken.''

''Ervaring met mensen met dementie had ik nog niet. Voor mevrouw Kip ben ik inmiddels wel vertrouwd, maar mijn naam kent ze niet. Ze is gauw onrustig en van slag en deze activiteiten en persoonlijke aandacht brengen haar tot rust. Ze gaat graag naar buiten. Dat fietsen vindt ze erg leuk. Mevrouw Kip heeft het snel koud en is dik ingepakt met handschoenen en een sjaal, en ik juist niet. Ik heb mijn mouwen opgestroopt want ik trap voor twee. Dat vindt ze heel komisch, dat contrast. 'Ik ben niet zo van het praten', zegt ze altijd, maar ze kletst honderd uit. Ik moet dus wel plat praten anders vindt ze het niet leuk.

Lintelo
Onlangs zijn we naar haar oude woning aan de Weerkampsweg in Lintelo gefietst waar ze geboren is en gewoond heeft met haar man en kinderen. We mochten even rondkijken van de nieuwe bewoonster en hebben er koffie gedronken. Mevrouw Kip herkende vooral buitenshuis nog veel, maar herinnerde zich van binnen maar weinig. Behalve een poster met oogsttijden op de deel die ze zelf nog opgehangen had. Ze geniet van die momenten maar vergeet het ook weer snel. Je gaat je hechten aan iemand en ik zal het naar vinden als dit niet meer kan. Dit werk geeft mij veel voldoening. Ik vind het leuk dat ze na het bezoek met me meeloopt naar de uitgang en me uitzwaait."

Vrijwilliger?
Kent (of bent) u ook een vrijwilliger die zich al jaren inzet voor een vereniging, persoon of instantie? Laat het ons weten: redactie.av@persgroep.nl

Meer berichten