Educatieprogramma 'Meneer De Pauw' voor kleuters

Aalten - Sinds dit jaar is de kinderboerderij De Ahof te Aalten in het bezit van een educatief les programma voor kinderen van de groepen 1 t/m 3 van de basisschool of kinderopvang. Dit programma heet 'Meneer de Pauw'. Met het lespakket Meneer de Pauw voor groep 1 t/m 3 , kunt u een activiteit doen op de kinderboerderij, waarbij de kinderen met al hun zintuigen kennismaken met de boerderij en de dieren. De kinderen leren allerlei uiterlijke kenmerken en eigenschappen van boerderijdieren kennen.

De kinderboerderij De Ahof in Aalten is bij uitstek geschikt om in contact te komen met levende dieren. Dit contact ontwikkelt zowel het gevoelsleven van de leerlingen, maar ook doen ze kennis en inzicht op tijdens de les `Meneer de Pauw` van de verschillende dieren op de kinderboerderij. Bij kinderboerderij De Ahof kunnen de leerlingen spelenderwijs en belevend leren omgaan met dieren.

In de leskist van 'Meneer de Pauw' zitten materialen voor opdrachten, zoals het herkennen van snuiten, oren, staarten, poten, keutels, vergelijken van en voelen aan vachten en een opdracht om typische boerderijgeuren te herkennen. Daarnaast bevat de handleiding ook leuke lessuggesties voor opdrachten in de klas. Het lesprogramma van Meneer de Pauw is helemaal uitgewerkt.

De 4 kleuter klassen van de Groen van Prinsteren school, waren de eerste groepen die gebruik hebben gemaakt van het lesprogramma. Nadat de kleuters welkom waren geheten door de kinderboerderij, gingen de kleuters onder begeleiding in groepjes aan de slag. Overal op de kinderboerderij werd goed geroken met de grote feestneuzen, en geluisterd met de grote nep oren. Ook alles werd met aandacht aangeraakt om zo alle zintuigen van de kinderen te ontwikkelen. Tussendoor stond de koffie en ranja klaar voor iedereen. Het waren 4 geslaagde lessen, wat zeker voor herhaling vatbaar is.

Als andere bassischolen of kinderopvangen ook gebruik willen maken van dit leuke en leerzame lesprogramma, kun je contact opnemen met Michiel Stronks m.stronks@figulus-welzijn.nl

Meer berichten