Aan het eind van de radio-uitzending gingen de deejaysop de foto met De Straotklinkers en een groep toeschouwers.
Aan het eind van de radio-uitzending gingen de deejaysop de foto met De Straotklinkers en een groep toeschouwers. (Foto: Vanessa Wassink)

Radio 2 bezoekt Jochem Hoogantink; Red de bij-actie afgesloten in Aalten

"Half Aalten is uitgelopen", riep radio 2-dj Stefan Stasse afgelopen donderdag op nationale radio, terwijl hij met een busje door het land trok voor de actie 'Red de Bij'. Hoewel Stasse een klein beetje overdreef met deze uitspraak, was er wel behoorlijk wat volk naar de Ahof gekomen om de deejays te verwelkomen, Aalten was immers het eindstation van de actie. Het geduld van de aanwezigen werd behoorlijk op de proef gesteld, want het nostalgische busje arriveerde wat later dan gepland. Gelukkig hielden de Staotklinkers de stemming er goed in!

(door Erwin Wamelink)

AALTEN - Het waren de mensen van Radio 2 die de grootste aandacht trokken bij de Ahof, echter de belangrijkste man van de avond was Jochem Hoogantink. De 18-jarige Aaltenaar had Radio 2 naar Aalten gelokt. "Thuis hadden we het erover dat we met onze grond wel iets wilden doen voor de bijen of de patrijzen. Toen ik de oproep van Radio 2 hoorde – die op zoek waren naar mensen die hun land wilden inzaaien ten gunste van de bij – heb ik een berichtje gestuurd. Wij hebben namelijk 3000 vierkante meter grond. Vervolgens werd ik gebeld door Radio 2, die onder de indruk waren van de hoeveelheid grond en ze zeiden dat ze bij ons langs wilden komen."

"Doe het voor de bij, maar ook voor jezelf, want zonder zaadlozing geen jij, geen wij, geen Staat." Met deze slogan gingen Stefan Stasse en zijn crew aan de slag met de 'Nationale Zaadlozingsmarathon'. Met een flowerpower-busje trok het team van Hilversum naar Aalten, met een aantal tussenstops.

Rond 21:00 uur arriveerden ze in Dale bij huize Hoogantink. "Ik was niet zenuwachtig, alleen werd ik wat overdonderd door de cameraploeg, dat verwacht je niet bij een radio-uitzending", vertelt Jochem. "Ze hebben mij kort geïnterviewd en daarna zijn we naar de Ahof gereden."

Bloemzaad
Bij de Ahof kreeg Jochem een zak met tien kilo bloemzaad overhandigd. De komende weken wordt de grond bij zijn huis omgeploegd en ingezaaid. "Je hebt ongeveer 20 kilo nodig voor één hectare grond, wij hebben een halve hectare, dus die tien kilo moet genoeg zijn. We hebben van de gemeente Aalten ook nog een tegoedbon gekregen, voor het geval we toch zaad tekort komen."

De Straotklinkers
Bij de Ahof werd ook wethouder Ted Kok geïnterviewd. De radio-dj hield het echter steeds bij burgemeester Ted Kok, tot hilariteit van alle aanwezigen. "Dit wordt de nieuwe burgemeester van Aalten, let op mijn woorden", liet Stasse – onder meer bekend van de Top2000 – weten. Aan het eind van de radio-uitzending gingen de deejays nog op de foto met de Straotklinkers en een grote groep toeschouwers, terwijl ze uit volle borst meezongen met 'Always look on the bright side of life'. Jochem Hoogaantink kijkt met een trots gevoel terug op zijn actie. "Het is toch weer iets wat ik van mijn bucketlist kan afstrepen."

Meer berichten