Reinnetta Beking en Jalf Flach op de stam van een gekapte Amerikaanse eik in het Loohuisbos. Die vormde - is te zien op de foto in hun handen - een opvallend stel met een grove den. (foto: Vanessa Wassink)
Reinnetta Beking en Jalf Flach op de stam van een gekapte Amerikaanse eik in het Loohuisbos. Die vormde - is te zien op de foto in hun handen - een opvallend stel met een grove den. (foto: Vanessa Wassink)

'Constructief' gesprek na bomenkap; Natuurmonumenten begrijpt schrik

'Sympathiek en constructief', zo noemen Reinnetta Beking en Jalf Flach het overleg dat zij hebben gevoerd met Natuurmonumenten naar aanleiding van de bomenkap in het Loohuisbos. De discussie over het resultaat van het groot onderhoud in het Aaltense bos was voor de natuurbeschermingsorganisatie één van de redenen geplande kapwerkzaamheden in het hele land voorlopig uit te stellen en met haar achterban het gesprek aan te gaan over het kapbeleid.

(door Maurits van Aalst)

AALTEN - Het Loohuisbos is één van de 'fijne plekken' waar Reinnetta Beking en Jalf Flach 'met enige regelmaat even toeven'. Het Aaltense stel wist dat Natuurmonumenten, eigenaar van het 21 hectare grote bos, groot onderhoud wilde plegen, hield de werkzaamheden nauwlettend in de gaten en stelde toen die bijna waren afgerond: "Het Loohuisbos is geen bos meer; je kijkt er dwars doorheen", schreven ze in een ingezonden brief. Daarin zetten ze vraagtekens bij de uitleg van Natuurmonumenten op bordjes bij de toegangspaden van het Loohuisbos dat het 'Kappen voor variatie' betreft. Verder noemen ze de bomenkap 'ongebreidelde verwoesting' en reppen ze van 'een volkomen tot gort gereden bos, omdat Natuurmonumenten het gebruik van uitrijpaden daar niet nodig vond'.

"Het bos is kriskras doorkruist. Daarbij zijn veel jonge struiken en bomen en kiemkracht verloren gegaan. En bomen die niet zijn gekapt, zijn beschadigd geraakt", klinkt Reinnetta Beking verontwaardigd tijdens een wandeling door het bos. Zij en haar partner vinden onder andere de sporen van de harvester, het voertuig annex de machine waarmee de bomen zijn geveld, tekenend voor de in hun ogen grove wijze waarop het boswerk is uitgevoerd.

André Westendorp en Bart Jansen, als coördinator Natuurbeheer Winterswijk respectievelijk coördinator van de uitvoering van het boswerk namens Natuurmonumenten betrokken bij het groot onderhoud, geven aan te 'begrijpen dat bezoekers van het Loohuisbos zijn geschokken' van het resultaat van de werkzaamheden. "Ik kan niet zeggen dat het een fraai beeld is", zegt Westendorp.

Hoog tijd
De boswachter en zijn collega geven aan dat zij echter ook verscheidene positieve reacties hebben gekregen op het groot onderhoud: "Er waren mensen die zeiden dat het hoog tijd werd." En dat was volgens de Natuurmonumenten-medewerkers ook zo. "De focus heeft heel lang gelegen op herstel van veen, zoals het Korenburgerveen bij Winterswijk. De bossen kregen weinig aandacht", stellen zij. Bart Jansen zegt dat bij het groot onderhoud eigenlijk nog 'rustig aan is gedaan': "De meeste bomen die zijn gekapt, zijn Amerikaanse eiken; de rest is lichte dunning. Er is veertig jaar niets gebeurd in het Loohuisbos en dat trek je niet in één keer recht."

Over de inzet van de velmachine zegt hij: "Vroeger werden tractors en kleine voertuigen gebruikt. De harvester is groot, dat klopt, maar de druk per vierkante centimeter op de bodem valt mee."
Desalniettemin steken de Natuurmonumenten-medewerkers de hand in eigen boezem als het gaat om de onrust en het onbegrip. "We hebben ervan geleerd", aldus Westendorp. "We dachten met een persbericht en panelen de bezoekers voldoende te hebben geïnformeerd, maar overwegen veel vaker met mensen in gesprek te gaan, zoals nu met Reinnetta Beking en Jalf Flach, en excursies te houden."

Opvallend stel
Reinnetta Beking en Jalf Flach betreuren de kap van een Amerikaanse eik die een opvallend stel vormde met een grove den: ''De eik omarmde de den." André Westendorp en Bart Jansen zien het liefst alle Amerikaanse eiken verdwijnen: "Het is een exoot, die zich agressief verspreidt en zorgt voor een eentonig bos. Ook trekt de boom minder insecten aan. En dus ook minder vogels."

André Westendorp en Bart Jansen melden dat het Loohuisbos na het broedseizoen, dat eindigt op 15 juli, wordt opgeruimd. Met de takken, die nu nog her en der verspreid liggen, worden 'sluippaadjes' ontoegankelijk gemaakt. De hoofdpaden zijn inmiddels geëgaliseerd.

Meer berichten