'Prins Maurits' opende de expositie: Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog in de Koppelkerk Bredevoort.
'Prins Maurits' opende de expositie: Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog in de Koppelkerk Bredevoort. (Foto: Leo van der Linde)

Veel animo opening expositie Bredevoort en Tachtigjarige Oorlog in Koppelkerk

Bredevoort - Vrijdagmiddag was er veel publieke belangstelling voor de opening van de expositie: Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog in de Koppelkerk Bredevoort. De middag werd geopend door trompetgeschal van de trompettisten Gerrit Eppink en Jan Kraajenbrink, muzikaal actief bij de DeMB, de Drum- en Muziekband Bredevoort.

Vervolgens heette Sylvia Heijnen, directeur van de Stichting Koppelkerk, de aanwezigen van harte welkom. Gery Groot Zwaaftink en echtgenote speelden een fragment uit de voorstelling 'Vestingstad Bredevoort in het nauw'. Hierna hield Mineke Gravers, één van de kunstenaars van Noorder Art, een toespraak. Vorig jaar werden Jan de Boer, Marja Hens, Mineke Gravers en Sieuwke Ronner benaderd door Sylvia Heijnen om medewerking te verlenen aan deze expositie. Hun kunstwerken moesten in het teken staan van Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog. Hieraan gaven ze graag gehoor en elke kunstenaar gaf hier zijn eigen interpretatie aan.

Het verhaal van Bredevoort en de Tachtigjarige Oorlog wordt treffend verteld door de geëxposeerde schilderijen en de voorwerpen uit het Gelders Archief, Haus der Niederlande (Münster), Wasserburg Anholt, Kult (Vreden) en diverse particuliere collecties. In Bredevoort wordt de komende maanden goed ingespeeld op het thema met onder andere een Piekenpoetsweekend door de Compagnie Onversaegt, een stadswandeling met Prins Maurits, de uitgifte van een penning en een speciale maaltijd in de sfeer van dit historische gebeuren door Middeleeuws Restaurant Bertram Bredevoort.

Vervolgens werd de expositie geopend door 'Prins Maurits', Hans Piek, bekend als de stadsgids van Bredevoort. Door het onthullen van het gezamenlijk gemaakte kunstwerk van de kunstenaars van Noorder Art werd onder trompetgeschal de expositie voor geopend verklaard. Deze is te bezichtigen tot 12 mei 2019 op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur. De entree bedraagt € 5,- incl. een kop koffie of thee.

Tekst: Leo van der Linde

Meer berichten