Verhalen en gedichten voorgelezen in het dialect door Ankh Gussinklo

Aalten - Op maandagavond 25 maart leest Ankh Gussinklo verhalen en gedichten voor volwassenen in het dialect in de Bibliotheek Aalten. Lothar Meinen zal de avond met muziek op harp begeleiden.

In de periode 18 maart tot 18 april verzorgen medewerkers van de Bibliotheek dialectlessen op de basisscholen in de regio aan de hand van het Magazine ‘Wiesneus’. Aanleiding voor de Bibliotheek Achterhoekse Poort om hierop in te haken door ook voor volwassenen iets rondom het Achterhoeks dialect te organiseren: verhalen en gedichten voorgelezen in het dialect. Hiervoor is o.a. in Ankh Gussinklo uitgenodigd, actief lid van de dialectvereniging Achterhoek/Liemers. Zij zal in de Bibliotheek Aalten en Dinxperlo voorlezen in het dialect.

Boekenweek 2019
Het thema van de Boekenweek 2019 is ‘De moeder de vrouw’, een thema dat Ankh op het lijf geschreven is. Dit thema zal als een rode draad door de verhalen lopen. Uiteraard put zij hiervoor “uut eur eigen tasse vol dialectverhalen, gedichten en columns.” Speciaal voor deze avond heeft Ankh het gedicht ‘As moder de vrouw’ geschreven.

Voeg hierbij de muziek van Lothar Meinen op harp waarmee dit alles wordt omlijst, en er kan wellicht iets bijzonders ontstaan. Bovendien zou de combinatie “Dialect” en “Moeder de vrouw” nog een extra interessant tintje aan het geheel kunnen toevoegen, n.l. “In hoeverre zijn deze items eigenlijk nog van deze tijd… of misschien rijp om als erfgoed te worden weggezet'?”

De Bieb geet plat”
Ankh: “Voor u nu op het verkeerde been wordt gezet; bovenstaande 'quote' heeft voorlopig nog weinig te maken met wat voor eventuele (bouw)plannen dan ook, maar slaat op iets geheel anders. En hoewel de term 'plat' ook zeker niet de allerbeste vertaling is voor het woord Dialect, betekent het in dit geval dat de Bibliotheek Achterhoekse Poort zich tijdens de Boekenweek 2019 mede gaat profileren middels de Achterhookse Spraoke. Niet in de laatste plaats belangrijk natuurlijk vanwege het feit dat het Angel Saksisch sinds vorig jaar als officiële spreektaal is erkend! “
Gaat dit gebeuren om zo te zeggen; gaat de zaal plat? Ankh hierover: “Een dijenkletser ben ik niet en nooit geweest, geloof ik. Wellicht ben ik meer van de glimlach dan van het 'gieren'. Anders gezegd: “De humor, verborgen onder de weemoed... en omgekeerd?!?”

Het belooft een gezellige en verrassende avond te worden met verhalen, gedichten en muziek. U bent van harte welkom in de Bibliotheek Aalten, Hogestraat 10, op maandagavond 25 maart van 19,30 tot 21.30 uur. Deelname is gratis, inschrijven is niet verplicht, wel gewenst. Dat kan in de Bibliotheek of via www.achterhoeksepoort.nl

Op vrijdagmiddag 5 april is Ankh van 14.30 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Dinxperlo om verhalen in het dialect voor te lezen, hier wordt zij muzikaal begeleid door Gerrit Kuiperij op accordeon.

Meer berichten