Floris Hulzink (9) op de bank in  de bibliotheek met voorleescoach Gerrie Pols en voorleeshond Hotch.
Floris Hulzink (9) op de bank in de bibliotheek met voorleescoach Gerrie Pols en voorleeshond Hotch. (Foto: Vanessa Wassink)

'Een hond oordeelt niet bij het lezen'

Fabian leest hardop voor uit het boek 'de Kleine Grijze Wolf'. Vlak naast hem op de bank ligt Hotch de voorleeshond. De grote wolfshond heeft zijn kop bij Fabian op het been gelegd, ondertussen leest Fabian rustig verder. Zijn moeder kijkt vanaf een afstandje tevreden toe. De eerste leesmiddag met de voorleeshond is een succesvolle, de organisatoren weten wel waarom. "Een hond oordeelt niet, dat is voor kinderen heel erg prettig als ze lezen."

(door Erwin Wamelink)

Aalten - De 9-jarige Floris Hulzink had de eer om het spits af te bijten. Onder het toeziend oog van de pers en andere belangstellenden, leest hij vol overgave voor aan Hotch. "Het was wel een beetje spannend maar het ging best goed. Ik heb voorgelezen uit het lievelingsboek van de hond."

Nog niet eerder werd er in de Achterhoek een voorleeshond ingezet. Bibliotheek de Achterhoekse Poort biedt kinderen de komende maanden de mogelijkheid om hier kennis mee te maken. Hoewel het project afgelopen week pas is begonnen, lijkt het nu al meer dan geslaagd. De inschrijvingen blijven binnenstromen. De bijeenkomsten in Aalten zitten zelfs al tot en met april compleet volgeboekt.

"Het is iets nieuws, dat is natuurlijk altijd interessant. Daarnaast zijn er veel kinderen die moeite hebben met lezen, dit is misschien een manier om die problemen aan te pakken. Deze kennismakingsweken zijn voor alle kinderen, wanneer scholen het gaan toepassen, zullen voornamelijk kinderen met een leesachterstand gebruik maken van de voorleeshond", vertelt Ellen Wiegerinck van Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Geen oordeel
"Honden geven geen oordeel en zijn niet intimiderend. Omdat de hond heel erg rustig is, worden de kinderen dat ook en kunnen ze zich veel beter concentreren. Dit doen we uiteindelijk allemaal om laaggeletterdheid tegen te gaan. Dit is echt een probleem, heel veel kinderen hebben al een taalachterstand. Als een kind een kwartiertje per dag leest, ontmoet die drie miljoen woorden op jaarbasis."
Gerrie Pols is een officiële begeleidster van R.E.A.D Nederland waar zij ook een gedegen opleiding heeft gehad. Zij zit samen met de hond op de bank. Buiten het feit dat ze de hond in de gaten houdt, heeft ze veel aandacht voor het kind. Ze neemt alle tijd en benadert de kinderen op een prettige en positieve manier. De kinderen zijn bij haar zichtbaar op hun gemak.

Grapjes
Waar de kinderen aan het begin nog wat gespannen zijn, voelen ze zich na een paar minuutjes als een vis in het water. Wiegerinck:"De hond lacht niet wanneer er fouten worden gemaakt en zal het kind nooit verbeteren, dit is stimulerend voor het zelfvertrouwen." Eén van de kinderen kan dit beamen. "Bij de hond kan ik mij veel beter concentreren. De jongens uit mijn klas maken alleen maar grapjes, dan is het lezen veel moeilijker."

Meer berichten