Ds. Folkert de Jong tapt een biertje bij café Schiller.
Ds. Folkert de Jong tapt een biertje bij café Schiller. (Foto: Vanessa Wassink)

'Biertje met de dominee' voor een goed gesprek bij café Schiller

"Ik heb een paar van mijn beste geloofsgesprekken in cafés gehad", zegt ds. Folkert de Jong. Dat bracht de predikant op het idee maandelijks op een woensdagavond een biertje te gaan drinken bij café Schiller in Aalten. "Wie levens- of geloofsvragen heeft, kan aansluiten. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom; ook wie iets anders dan bier drinkt." Dit eerste 'Biertje met de dominee' heeft plaats op 20 maart vanaf 20.00 uur.

(door Maurits van Aalst)

AALTEN - "Een kerkdienst is iets voor de hele geloofsgemeenschap, maar daardoor mis je ook personen met vragen over het leven of het geloof, die je niet meteen kunt beantwoorden", geeft ds. Folkert de Jong aan. "Zo was er in mijn vorige gemeente een jongen die heel veel vragen had over de Triniteit - Vader, Zoon en Heilige Geest. Ik zei tegen hem dat ik dat niet in een paar minuten tijdens een preek kon uitleggen. Het was óf niets, óf het hele verhaal."

Hoewel hij ook in zijn vorige gemeente al met het plan rondliep 'Biertje met de dominee' te houden, kwam het er daar niet van. "Ik had er de gelegenheid niet voor en bovendien was er geen lokale kroeg", vertelt de predikant, die sinds oktober is verbonden aan de Protestantse Gemeente Aalten. "Hier hebben we een aantal goede kroegen. Café Schiller lijkt op de kroeg in Dokkum waar ik als tiener veel kwam en goede gesprekken had. De avonden begonnen in het jeugdhonk van de Vrije Baptisten en na een bepaald moment gingen we met de hele groep - een gemêleerd gezelschap qua geloofsovertuiging - door naar de kroeg."

Studententijd
'Goede gesprekken bij een goed glas bier' voerde ds. De Jong ook tijdens zijn studententijd in Utrecht. "Ik was lid van een theologenvereniging en een vast onderdeel van de avonden was de afsluiting in de kroeg", doet hij zijn relaas. "In een bruin café kun je je laveloos drinken en feestvieren, maar je kunt er ook heel goede gesprekken voeren. Dat heb ik van jongs af gedaan. Het kan op iedere plek, niet alleen in de kerk. In een café ontloop je God niet; Hij is er er overal en altijd bij. Voor mezelf is 'Biertje met de dominee' ook plezierig. Het past bij wie ik ben en daarom hoop ik dat het een succes wordt. Maar ik heb geen idee hoeveel mensen ik kan verwachten: tien vijftien? Mochten er 25 komen, dan is dat eigenlijk te veel. Probeer dan nog maar eens een diepgaand gesprek te voeren; dat lukt je never nooit. Misschien dat we de groep dan gaan splitsen. Komen er slechts een paar mensen, dan is het feit dat zij elkaar leren kennen, een waarde op zichzelf. We zijn allemaal gemaakt door God en hoe meer mensen je leert kennen, hoe beter je God leert kennen. Ik heb in ieder geval met Jaap (Delleman, eigenaar van café Schiller, red.) afgesproken dat we tot de zomer en begin volgend seizoen een paar keer kijken hoe het gaat."

Naar aanleiding van ervaringen van collega-dominees wil ds. De Jong het gesprek tijdens 'Biertje met de dominee' op gang brengen met bijvoorbeeld een bijbeltekst. "Als er twee of drie aansprekende bijbelverzen op tafel liggen, dan heb je al gauw een gesprek."

Meer berichten