Vernieuwde gemeentewerf gasloos en energieneutraal

Aalten - De gemeentewerf aan de Derde Broekdijk in Aalten is toe aan vernieuwing. De panden zijn verouderd, niet duurzaam en te klein sinds de komst van 30 medewerkers van Laborijn. De gemeentewerf wordt dus verbouwd. De panden worden gemoderniseerd en er wordt een verdieping op geplaatst. Na de verbouwing is de gemeentewerf volledig gasloos en 100% energieneutraal. Begin 2020 moet de verbouwing klaar zijn. De verbouwingskosten worden geschat op 1,5 miljoen euro.

Het hoofdgebouw van de gemeentewerf wordt uitgebreid met een verdieping van 220 m2. De stalling voor alle voertuigen met 110 m2 om het extra materieel onder te brengen. Daarnaast wordt de indeling aangepast. Door middel van een warmtepomp kan het gebouw verwarmd en gekoeld worden en op het platte dak worden zon 350 zonnepanelen geplaatst. De gasaansluiting wordt verwijderd. Ook het terrein zelf wordt opnieuw ingedeeld om ruimte te creëren voor extra parkeerplaatsen en uitbreiding van de fietsenstalling.

Aanbesteding en kosten
De verbouwing wordt aanbesteed in twee, mogelijk drie, percelen. Een bouwkundig deel, een installatiedeel en mogelijk een schilderwerkdeel. Voor het totale project is 1,5 miljoen euro beschikbaar. De dekking bestaat uit een besparing op het openbaar groen, door de inzet van de Laborijn-medewerkers, en is budgetneutraal. Dit is al eerder vastgesteld in de voorjaarsnota 2018 en verwerkt in de begroting. De aanbesteding is gestart en nadat de raad het plan heeft goedgekeurd en krediet beschikbaar heeft gesteld op 19 maart 2019, kunnen de opdrachten gegund worden. Medio mei hoopt de gemeente te starten met de werkzaamheden.

Geschiedenis panden
Het eerste deel van de gemeentewerf is in 1998 gebouwd. In 2007 werd de stalling uitgebreid en er kwamen er opslagloodsen voor de tractoren en zoutstrooiers. De zoutloods werd gebouwd in 2013.

Meer berichten