Sleutel voor Grenslandmuseum: erfgoedcentrum van de gemeenschap

Het voortbestaan van het Grenslandmuseum in het karakteristieke pand aan de Markt in Dinxperlo is mogelijk gemaakt door het beschikbaar stellen van een betaalbare financiering door R. Ostermann uit Spork. Het museum kan nu de blik richten op een toekomst waarin de samenwerking tussen partijen aan beide kanten van de grens het kenmerk zal zijn.

(door Corry Florijn)

DINXPERLO - Dit werd afgelopen woensdag gevierd met een sleuteloverdracht van de stichting Beheer Markt 1-3 aan de stichting Grenslandmuseum, en in aanwezigheid van het echtpaar Ostermann, burgemeester Stapelkamp, vrijwilligers van het museum en genodigden. Voorzitters Berend Enserink en Gerrit van Veen schetsten het onzekere traject van de voorbij twee jaar en wezen op de inzet en betrokkenheid van de vrijwilligers daarin. "Dit was allemaal niet gelukt zonder hen."

Burgemeester Stapelkamp feliciteerde de aanwezigen met dit mooie moment. "Echter brengt deze extra ruimte ook verantwoordelijkheid met zich mee. Hoe blijf je aantrekkelijk in de toekomst, hoe kom je tegemoet aan de veeleisende bezoeker van een museum tegenwoordig: je redt het niet meer met een pop in een uniform. Het is ook maar hoe je het verpakt. Een erfgoedcentrum klinkt moderner dan museum, en in Aalten heeft het museum zichzelf tot Nationaal Onderduikmuseum uitgeroepen. Denk vrij, denk grensloos!", lacht Stapelkamp. "Ik stel voor: het Internationaal Grenslandmuseum!"
De burgemeester wees nog eens op het unieke karakter van Dinxperlo met een identiteit mede bepaald door de locatie. "Die identiteit, het verhaal van Dinxperlo, de geschiedenis van grensoverschrijdende verbintenissen, dat zou een mooi thema zijn voor een expositie. Ik ben er trots op om ook burgemeester van Dinxperlo te zijn."

Sculptuur
De heer en mevrouw Ostermann werden bedankt voor het kunnen behouden van het Grenslandmuseum met bloemen en een bronzen sculptuur 'Danke' van kunstenares Corry Ammerlaan, dat door de handen die geschud worden verbondenheid uitdrukt. Hildegard Schouwenburg-Ostermann, initiatiefneemster van het eerste uur, moest als klein meisje uit Nederland vertrekken. Ze heeft altijd heimwee gehouden naar Dinxperlo en wilde later als lerares uitsluitend in de grensstreek werken. "Ik heb mijn leerlingen altijd verteld over Nederland en het belang van samenwerking."
Gerrit Lensink is bestuurslid beheer, suppoost en geeft rondleidingen: "Ik heb mijn kleinzoon van 13 moeten uitleggen wat smokkelen is en een grens. De jeugd denkt dat de grens op Schiphol is. Daarom is dit museum ook bij uitstek geschikt voor jongeren."

Nadat Bertie Bussink, voorzitter van Bewaar 't Olde, het keurmerk Geregistreerd Museum op de muur geplaatst heeft, toonde hij de aanwezigen buiten het geschenk van de stichting: een groot naambord aan de zijgevel. Het Grenslandmuseum kan niet meer over het hoofd gezien worden.
grenslandmuseum.nl

Meer berichten