AZSV wint ook in Buitenpost

Buitenpost - Ook in het verre en bijzonder winderige Buitenpost won AZSV de tweede competitiewedstrijd in 2019. In dit Noord-Friese dorp met zo'n 8000 inwoners won de ploeg van Dave de Jong met 0-2 en heeft het intussen 31 punten verzameld in de Hoofdklasse

AZSV volgt in de slipstream van de topploegen in de hoofdklasse B. De roodwitten staan vier punten achter op de koplopers Staphorst en Urk en heeft twee punten minder dan Sparta Nijkerk, Excelsior'31 en ACV. Het gevolg van de zesde overwinning op rij is wel dat de Aaltenaren aan de leiding blijven in de tweede periode, gevolgd door het Staphorst van Dennis van Toor.

De verste uitwedstrijd in het noorden van Friesland, nog een kwartiertje verder dan Harkemase Boys, leverde achteraf gezien weinig problemen op. In de thuiswedstrijd liep AZSV zich stuk op de Friese muur en verloor het met 0-2. Nu was het omgekeerd. De eerste kans van het duel was voor Rob Dijkstra, maar zijn schot werd door Jasper te Kolste gekeerd. Daarna deed AZSV van zich spreken. De eerste kans was voor Rik van der Eerden. Na een pass van Kars Vierwind en een glijpartij van Robin Huisman de Jong kwam de AZSV vrij voor doelman Kevin van der Meulen, maar de scherpte ontbrak deze middag bij de Doetinchemse spits, want zijn schot werd geblokt. Het ritme kan ook nog niet terug zijn na een blessureperiode van ruim een half jaar.

Vier minuten later konden de enkele AZSV-supporters wel juichen. Opnieuw werd een schot van Rik van der Eerden geblokt, maar nu scoorde Yordi Orriëns met een geplaatst schot de 0-1. Kort daarna reageerde Jasper te Kolste attent bij de eerste paal bij een kopbal van aanvoerder Berend Schootstra. In de volgende vijf kwartier kreeg Te Kolste nauwelijks nog een bal te verwerken en kon hij samen met zijn verdedigers voor de vijfde keer op rij de nul vasthouden.

Ook AZSV kon zich in de eerste helft verder nauwelijks onderscheiden op het lastig te bespelen veld en de harde wind, die goed voetbal onmogelijk maakte. Verder dan een schot van Kars Vierwind kwam AZSV niet.

In het tweede bedrijf had AZSV geen enkele moeite om de voorsprong te verdedigen, maar vergat het, net als vorige week in Emmeloord, de score uit te bouwen. Yordi Orriëns kwam na een pass van Kars Vierwind vrij voor Kevin van der Meulen, maar de Friese sluitpost keerde diens inzet. Een verre ingooi van Niek te Veluwe kwam op de voet van Rik van der Eerden en zijn volley ging over het doel. Ook moest Van der Meulen adequaat handelen bij een ziedend schot van invaller Yeftha Nyamsangya. Toen een schot van Niek te Veluwe via een tegenstander voor de voeten van Rik van der Eerden kwam ging de bal via doelman Kevin van der Meulen en de lat weer over het doel. Als je zoveel kansen op een ruimere voorsprong laat liggen dan ligt een tegentreffer altijd op de loer. Hoewel de thuisclub niet gevaarlijk was geweest zorgde invaller Jorrit Terpstra tien minuten voor tijd met een hard schot voor het enige gevaar van Buitenpost-zijde. Maar de bal zeilde naast het doel van Jasper te Kolste en drie minuten later besliste Niek te Veluwe met zijn zesde treffer van het seizoen het duel. Na schoten van Niek te Veluwe en Yordi Orriëns stond Te Veluwe opeens oog in oog met Kevin van der Meulen en de Doetinchemmer speelde de goalie bekwaam uit om de bal in het lege doel te deponeren, 0-2. Daarna bood Erwin Nieuwboer Rik van der Eerden nog een goede kans om op het scoreformulier te komen, maar Van der Meulen beperkte de schade voor Buitenpost tot twee goals.

Komende zaterdag ontvangt AZSV één van de titelkandidaten, Sparta Nijkerk. Een belangrijk duel voor de ranglijst, maar ook voor de tweede periode. Een week later komt Excelsior'31 op bezoek op sportpark Villekamp met tussendoor op dinsdagavond de bekerwedstrijd tegen het Groesbeekse Rood Wit.

Buitenpost-AZSV 0-2 (0-1). 11. 0-1 Yordi Orriëns, 83. 0-2 Niek te Veluwe.

Scheidsrechter P. Henshuijs uit Amsterdam gaf geen kaarten.

Opstelling AZSV: Jasper te Kolste, Freek Mulder, Max Jansen, Jonathan Goosen, Bram Rensing, Niek te Veluwe, Kars Vierwind, Erwin Nieuwboer (90. Luka ter Haar), Robbin Thuss (71. Yeftha Nyamsangya), Yordi Orriëns, Rik van der Eerden (90. Giovanni Malawau).

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Joost Visser, Jelmer Vos, Danny Boersma, Aaron Boekhout, Robin Huisman de Jong, Berend Schootstra, Rolf Dijk (46. Jorrit Terpstra), Rik Weening (70. Wim de Vries), Rudmer Loonstra, Rob Dijkstra.

Meer berichten