Bredevoorts Belang benoemt paden Bredevoort

Na het benoemen van de gängeskes in Aalten en de onbenoemde zandpaden in het buitengebied heeft Bredevoorts Belang zich hard gemaakt voor het benoemen van een aantal onbenoemde paden in en rondom Bredevoort. Hierbij heeft men rekening gehouden met historie maar ook zeer zeker met de volksmond.

Na overleg met onder meer Jos Wessels (auteur van het boek Bezield Erfgoed), raadpleging van de Werkgroep Aaltense Paden en besprekingen in de Commissie Cultuur Erfgoed van de gemeente Aalten ligt er nu een defitinief voorstel bij het college van B&W in Aalten. 
 
De voorgestelde namen zijn: 
 
Bastion Welgemoed
Ligging: Vanaf Koppelstraat omhoog richting Molen Reden: Op het voormalige Bastion Welgemoed staat nu de molen Prins van Oranje 
 
Achter de Synagoge
Ligging: pad vanaf Vismarkt richting Molenwal Reden: Aan de Vismarkt is de laatste synagoge van Bredevoort geweest.  
 
Veldkamppad
Ligging: pad langs bastion Welgemoed van achterzijde Koppelstraat richting Bastionstraat Reden: Langs dit voormalige pad lag de houtdraaierij van Anton Veldkamp. In 1990 werd het bedrijf gesloopt en in 1998 de schoorsteenpijp. 
 
Ganzenmarkt
Ligging: pad tussen Gasthuisstraat en Hozenstraat Reden: Dit pad was voorheen bekend als de Ganzenmarkt. De huidige achtertuinen van de huizen vormden het toenmalige marktpleintje. 
 
Ambtshof
Ligging: pad tussen Gasthuisstraat en Boterstraat langs Ambtshof Reden: De kruidentuin Ambtshof werd in 2003 door Bredevoorts Belang aangelegd en sindsdien onderhouden. 
 
Johan  van Vuerenpad
Ligging: pad tussen Ambthuiswal en Boterstraat langs zuidzijde Ambtshof Reden: Johan van Vueren was de laatste prior Klooster Nazareth. Hij heeft ongeveer op de locatie gewoond waar dit pad gesitueerd is. 
 
Fekkengeste
Ligging: pad tussen Boterstraat en Landstraat langs Mammut Reden: naar Frederick Fekken, commies van 's lands magazijnen te Bredevoort. De heer Fekken bewoonde een huis aan deze steeg dat het Fekkenhuis werd genoemd.  
  
De Miene
Ligging: pad tussen Pater Jan de Vriesstraat en Misterstraat over bruggetje Reden: De Miene was de naam van het voormalige volkstuinencomplex dat op deze plek heeft gelegen. 
 
Bastion Stoltenborg
Ligging: pad tussen Ambthuiswal en Pater Jan de Vriesstraat Reden: Bastion Stoltenborg was één van de zes bastions van Bredevoort. Het was gelegen ten oosten van Bredevoort, tegenwoordig het begin van de Pater Jan de Vriesstraat en maakte deel uit van de Vestingwerken van Bredevoort. Achter de huizen aan de Ambthuiswal lag het acht meter hoge holle bastion. 

Cadijk
Ligging: Pad langs Grote Gracht Reden: Een Cadijk is een pad langs de overzijde van een gracht als onderdeel van de vestingwerken.  In de voorwaarden en bestek van de aanbesteding van de 3 jaarlijks onderhoudswerkzaamheden aan de vestingwerken 1736 wordt al gesproken over de Cadijk. 
 
Zwarte Woudpad
Ligging: pad van Stationsweg naar Zwarte Woud Reden: De enigszins vreemde benaming van het Zwarte Woud werd al opgemerkt door de schrijvers van het boek Boerderij- en veldnamen in Aalten. In de volksmond kent iedereen het bos als het Zwarte Woud en de toegangsweg kan daar mooi op aansluiten. 
 
 

Meer berichten