Expositie Boereneenvoud in de Koppelkerk Bredevoort trok in de eerste week al meteen bekijks.
Expositie Boereneenvoud in de Koppelkerk Bredevoort trok in de eerste week al meteen bekijks. (Foto: Leo van der Linde)

Veel belangstelling voor expositie Boereneenvoud in Koppelkerk

Bredevoort - Zaterdag was er al bijtijds veel belangstelling voor de expositie 'Boereneenvoud' in de Koppelkerk Bredevoort. Deze expositie is op 11 januari van start gegaan en trok de eerste dag al ruim 50 bezoekers. Hierover toonde de organisatie zich zeer tevreden.

De expositie toont het expressieve werk van de Staphorster schilder Stien Eelsingh en de Achterhoekse schilder Elisabeth Heuff. Het publiek wordt meegenomen naar het boerenleven van de vijftiger jaren, toen de landbouw nog kleinschalig was, melken en oogsten nog met de hand gebeurde en er van ruilverkaveling nog geen sprake was.

Stien Eelsingh (1903-1964) uit Zwolle kwam al vroeg in contact met de schilder Jo Koster, die haar de kleurenpracht van de Staphorster klederdracht toonde. Na een aantal Amsterdamse kunstenaarsjaren, vestigde Stien zich voorgoed in Staphorst. Ze wilde naar eigen zeggen doordringen "tot de kern van de geest van de boerenbevolking, tot haar eeuwenoude tradities en haar verbondenheid met het land". In Staphorst ontwikkelde ze de haar zo typerende expressionistische stijl, verwant aan Die Brücke, Käthe Kollwitz en Paul Modersohn-Becker.

Min of meer gelijktijdig vond Elisabeth Heuff (1910-1994) haar inspiratie in de soberheid van het Achterhoekse platteland. Geboren en getogen in voormalig Nederlands-Indië kwam Elisabeth rond haar 18e jaar naar Nederland en vestigde zich met haar man in Neede. Het traditionele leven van de Achterhoek, in al zijn eenvoud en kwetsbaarheid, werd het onderwerp van al haar schilderijen. In passende primitieve stijl trachtte Elisabeth de essentie van dit boerenleven uit te beelden in haar werk.

De expositie, met ruim 70 werken, is te bezichtigen tot en met 3 maart 2019 in de kerkzaal van de Koppelkerk aan de Koppelstraat 35, Bredevoort. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur. Entree: € 5,- inclusief een kop koffie/thee. Elke vrijdag, zaterdag en zondag wordt er een rondleiding aangeboden tijdens deze expositie om 14.00 en 15.00 uur.

Tekst: Leo van der Linde.

Meer berichten