Cover van het kinderboek
Cover van het kinderboek (Foto: Femke van Wijk)

Kinderen leren 'plat' met dieren ABC in Achterhoeks dialect

Femke van Wijk, opgegroeid in Aalten, presenteert op 19 januari haar kinderboek ABC tot XYZ - Doet i-j ook met? Kinderen leren op speelse wijze de letters van het alfabet aan de hand van Achterhoekse dierennamen. Het kleurrijke boek bevat woorden als gaffeltang en michamp en hoopt een feest van herkenning te zijn voor ouders en opa’s en oma’s terwijl de jonge lezers iets opsteken van een uitstervend dialect.

Aalten - Femke van Wijk, zelf wel ‘verstaander’ maar geen dialectprater, raakte geïnspireerd door het nieuws dat de Nedersaksische taal, waaronder het Achterhoeks, een officieel erkende taal werd en maakte in eerste instantie voor haar twee kinderen een ABC met Achterhoekse dierennamen. Zeker de helft van de woorden zal de Nederlander wel herkennen, voor de andere helft is er de verklarende woordenlijst achterin het boek.

“Achterhoeks plat kent veel prachtige woorden, waaronder dierennamen, die mijn opa’s en oma’s in hun vocabulaire hadden. Toen mijn oudste zoon interesse kreeg voor dieren, terwijl hij dialect opstak van zijn opa en oma, werd ik weer aan woorden als ‘bolle’ en ‘kateker’ herinnerd. Ik besloot er een alfabet van samen te stellen en de serie zelf te illustreren. Ik hoop dat het boekje een heel klein beetje kan helpen aan het levend houden van het Achterhoeks plat.”

Presentatie
Het kinderboek wordt gepresenteerd op 19 januari bij boekhandel Messink & Prinsen in Aalten. Het eerste exemplaar wordt aan niemand minder dan Tante Rikie overhandigd. De boekpresentatie begint om 15.00 uur en iedereen is welkom. Het boek ‘ABC tot XYZ - Doet i-j ook met?’ Is uitgegeven door Uitgeverij Hermans en kost €12,50. Het boek is tijdens de boekpresentatie te koop en vanaf 19 januari te bestellen via: abc-tot-xyz-doet-ij-ook-met

Meer berichten