Estafette van Atletiekvereniging AVA'70 waarin het Bevrijdingsvuur in Aalten arriveert. In 2020 zal er een bevrijdingsestafette plaatsvinden onder het motto: 'Wij vieren samen de Vrijheid'. Archieffoto: Leo van der Linde (2015).
Estafette van Atletiekvereniging AVA'70 waarin het Bevrijdingsvuur in Aalten arriveert. In 2020 zal er een bevrijdingsestafette plaatsvinden onder het motto: 'Wij vieren samen de Vrijheid'. Archieffoto: Leo van der Linde (2015). (Foto: Leo van der Linde)

Bevrijding Gemeente Aalten start met brunch op 29 maart 2020

In de Commissie Cultureel Erfgoed (CCE) kwam het onderwerp '75 jaar Bevrijding in 2020' ter sprake. Voor dit project in Gelderland is een flinke pot met geld beschikbaar: 48 miljoen euro. Burgemeester Stapelkamp: "De gehele provincie Gelderland wordt erbij betrokken. Het programma start op zondag 29 maart 2020 met een gezamenlijke Duits/Nederlandse brunch op de Heelweg in Dinxperlo".

(door Leo van der Linde)

Aalten - De deelnemers zijn divers. Er zijn delegaties van Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers, burgers en bestuurders, scholieren en kunstenaars. Het ontbijt gaat over in een bevrijdingsestafette, onder het motto: 'Wij vieren samen de vrijheid'. Er komt een reizende expositie: Kinderen van de vrijheid, waarin de persoonlijke verhalen van toen worden verbonden met het heden. Getoond worden schilderijen van een vrouw die als kind het bombardemente van Doetinchem meemaakte.

Ook is er een grensoverschrijdend jongerenprogramma en er wordt een rockopera gehouden: 'Alle Duivels los', gebaseerd op waargebeurde verhalen rond de Doetinchemse uitgever Misset. Collaboratie, verzet en Jodenvervolging komen aan bod in dit muziektheaterstuk, met als centrale vraag: wat betekent het om niét vrij te zijn. In Aalten en Dinxperlo zullen diverse tentoonstellingen worden georganiseerd. Korotm een jaar met veel activiteiten. Hans de Graaf, lid van de Commissie Cultureel Erfgoed, pleit voor aandacht voor verzetstrijders. Hans: "Ome Jan Wikkerink uit Aalten krijgt veel aandacht als verzetstrijder. Er moet ook aandacht komen voor de andere verzetstrijders in de Achterhoek".

Op 24 januari 2019 is er in Aalten een avond waarin men kan brainstormen over allerlei ideeën rond 75 jaar Bevrijding in 2020.

Meer berichten