De Commissie Cultureel Erfgoed van de gemeente Aalten in vergadering bijeen. Eén van de onderwerpen was het project: 'Een nieuwe tijd'.
De Commissie Cultureel Erfgoed van de gemeente Aalten in vergadering bijeen. Eén van de onderwerpen was het project: 'Een nieuwe tijd'. (Foto: Leo van der Linde)

Commissie Cultureel Erfgoed Gemeente Aalten, project: 'Een nieuwe tijd'

In de Commissie Cultuur Erfgoed (CCE) van de gemeente Aalten kwam maandag het onderwerp: '2019 een nieuwe tijd!' ter sprake. Volgend jaar gaat dit project van start. In deze vergadering gaf Eva ter Braak van het Gelders Genootschap een toelichting op dit project.

(door Leo van der Linde)

Aalten - Elf Achterhoekse gemeenten, waaronder de gemeente Aalten, hebben de handen inéén geslagen om samen het erfgoed van wederopbouw in deze regio onder de aandacht te brengen. De wederopbouw van Nederland, in de periode van 1940-1965, is van grote invloed geweest op onze omgeving zoals we die nu kennen. Weinig mensen realiseren zich hoe belangrijk deze periode is geweest voor de manier waarop er bijvoorbeeld decennia is gebouwd.

Na de bevrijding brak er een spannende tijd aan waarin er veel gebeurde in Nederland. Om te laten zien hoe bijzonder deze periode eigenlijk is, gaat in 2019 dit project van start. Een project waarin de verhalen en de bijzondere tijdsgeest van deze periode centraal staan, maar waar ook een brug wordt geslagen naar de opgaven van nu. Veel gebouwen uit deze periode zijn bijvoorbeeld niet energiezuinig en staan aan de vooravond van een grootschalige modernisering en verduurzaming. De vraag is hoe kun je cultuurhistorische kwaliteiten van de wederopbouw gebruiken voor inspiratie in de toekomstige ontwikkelingen. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het programma van het project.

Het Gelders Genootschap ontvangt graag informatie of een bijzonder verhaal uit deze periode, Ook worden verenigingen of stichtingen opgeroepen om deel te nemen met een activiteit aan het thema. Hiervoor kan men contact opnemen via E.ter.Braak@geldersgenootschap.nl

Meer berichten