Amnesty Oost-Gelre/Aalten schrijft voor 14-jarige jongen in Egypte

Amnesty Oost-Gelre/Aalten zet zich middels schrijfacties in voor Aser Mohamed. De veiligheidsdienst hield de 14-jarige Egyptenaar 34 dagen vast zonder contact met de buitenwereld. Uiteindelijk legde hij na marteling een ‘bekentenis’ af. Hij zit al bijna drie jaar vast.

Op 12 januari 2016 viel de Egyptische nationale veiligheidsdienst het ouderlijk huis binnen van de 14-jarige Aser Mohamed. De agenten zeiden Aser mee te nemen voor een kort verhoor. Aser was daarna 34 dagen spoorloos.

Later vertelde Aser dat hij elektroshocks had gekregen en urenlang achter elkaar was opgehangen aan zijn armen en benen. Zo wilden de agenten hem dwingen misdrijven te bekennen die hij niet heeft gepleegd. Na deze marteling ‘bekende’ hij uiteindelijk onder meer dat hij betrokken was bij een aanslag op een hotel in Cairo. Aser werd uiteindelijk door de openbaar aanklager gehoord, zonder advocaat. Aser vertelde over de martelingen. Maar in plaats van een onderzoek te starten waarschuwde de openbaar aanklager hem dat hij nieuwe elektrische schokken zou krijgen als hij zijn ‘bekentenissen’ zou intrekken. Aser’s rechtszaak startte in augustus 2016 en is al meer dan tien keer uitgesteld. Hij kan een celstraf van 15 jaar krijgen.

Draag uw steentje bij. Met één handtekening kunt u al bijdragen aan een betere wereld. Zet uw handtekening onder de petitie die ligt in de wereldwinkel en de bibliotheek in Aalten, of wordt schrijfabonnee.

Voor meer informatie over o.a de schrijfactie kunt u contact opnemen met: Amnesty Aalten/ Oost Gelre: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com

Ook op twitter: Amnesty Aalten en facebook: Amnesty Aalten Oost Gelre

Meer berichten