Veel belangstelling voor de foto's van Zeskamp Aalten 1968
Veel belangstelling voor de foto's van Zeskamp Aalten 1968 (Foto: Leo van der Linde)

Veel belangstelling voor filmavond 50 jaar Zeskamp Aalten

Aalten - Donderdagavond was er veel belangstelling voor de filmavond in de Aaltense Musea. In de filmzaal kunnen 50 personen plaatsnemen en deze was geheel bezet. Het jaar 1968 was het jaar van de Zeskamp in Aalten. Dit spelprogramma, uitgezonden door de NCRV, trok destijds miljoenen kijkers en zette het dorp Aalten landelijk op de kaart.

(door Leo van der Linde)

Dit kwam door de goede prestaties van de Zeskampploeg uit Aalten. Zes ploegen deden mee met allerlei spelen en ons dorp bereikte zelfs de finale. Deze werd gespeeld in Zutphen. Duizenden supporters uit Aalten reisden mee om de wedstrijden in de diverse plaatsen bij te wonen. De Zeskamp leeft na vijftig jaar nog steeds onder de Aaltens bevolking. Dit bleek uit het enthousiasme tijdens de vertoning van de film. Eén van de wedstrijden werd in Aalten gespeeld. Het gehele Marktplein was het toneel van de Zeskampuitzending.

De wedstrijden werden destijds 'live' uitgezonden. Bekende presentatoren uit die tijd waren: Dick Passchier, Barend Barendse en Regine Clauwaert, een Belgische presentatrice. Aan de Zeskamp namen drie Belgische en drie Nederlandse ploegen deel, welke elkaar sportief bestreden. Iets van dat voor alle betrokkenen Zeskamp-gevoel is altijd in Aalten blijven zweven en heeft Aalten behoorlijk veranderd. Het was het lid van de NCRV-ledenraad Henk Heinen uit Aalten die Aalten spontaan aanmeldde tijdens een vergadering in Hilversum. Hier kwamen de plannen voor deze uitzendingen ter sprake. Dit was het begin van een boeiende tijd. Alle sportverenigingen werden aangeschreven en na een selectie in de gymzaal van de Landbouwschool aan de Lijsterbeslaan, werd een kernploeg samengesteld. Deze bestond uit 22 jongens en 6 meisjes.

Op zes zaterdagavonden werden de wedstrijden gespeeld, steeds in één van de deelnemende plaatsen. Fameus waren de spelen waarin een waterbak een belangrijke rol speelde. Aalten deed het zo goed, dat men mee mocht doen aan de halve finale in Brugge (België). Tenslotte won Aalten de finale in Zutphen. Een grootse huldiging met een rondrit door Aalten was de beloning. Tijdens de 'Zeskampavond' kon men herinneringen ophalen aan de hand van allerlei foto's en krantenartikelen. Destijds kreeg dit gebeuren vaak een paginagroot artikel in de regionale krant. Het hoofd van de pop uit het spelprogramma met de Aaltense marathonlopers Alex Ormel en Wim Somsen is bewaard gebleven. Deze vormde het pronkstuk tijdens de avond in de Aaltense Musea.

Tien spelers en speelsters uit die tijd waren donderdagavond bij dit feestelijk gebeuren aanwezig. Ze poseerden op de groepsfoto met het hoofd van deze pop uit deze fameuze marathonloop. Deze marathonloop vormde één van de vele spelonderdelen tijdens de Zeskamp.

Meer berichten