Joke Hermsen
Joke Hermsen (Foto: Koos Breukel)

Filosofe Joke Hermsen geeft lezing over Kairos: pleidooi voor nieuwe bevlogenheid

Zaterdag 17 november geeft schrijfster en filosofe Joke Hermsen een lezing over haar werk Kairos in de Koppelkerk in Bredevoort. Een filosofisch pleidooi voor inspiratie, creativiteit en bevlogenheid in ‘meetbare en gemechaniseerde’ tijden.

‘Meten is weten’ is het credo van onze tijd. Maar door de tijd alleen te zien als kloktijd, als tijd die te meten is, vergeten we een andere wezenlijke dimensie van de tijd: de ‘gevoelstijd’, de tijd van het geschikte ogenblik. De oude Grieken hadden twee goden om deze twee tijdsdimensies te verbeelden: Chronos symboliseerde de kloktijd, terwijl Kairos de god was van ‘het geschikte ogenblik’.

Onze huidige tijd heeft grote behoefte aan Kairos, stelt Joke Hermsen. De filosofe vindt Kairos terug in het werk van Nietzsche, Arendt, Benjamin en Heidegger, en verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling. Hermsens essays over filosofie, kunst en onderwijs ontvouwen nieuwe manieren van hoopvol denken, die ons kunnen inspireren om daadwerkelijke veranderingen op gang te brengen.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort
Datum: zaterdag 17 november 2018
Tijd: 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,-
Reserveren (gewenst): www.koppelkerk.nl / 0543-216 005

Meer berichten