Foto: PR

SKB zoekt diabetespatiënten om diabeteszorg te verbeteren

Goed nieuws op de Wereld Diabetes Dag 2018: laboratoriumtesten op diabetes worden steeds betrouwbaarder. Daarmee verbetert de zorg voor diabetespatiënten. Dat is mede te danken aan de voortrekkersrol van dr. Cas Weykamp, teamleider van het MCA Laboratorium in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Vanuit het SKB Winterswijk coördineert Weykamp het EurA1c-project. Inmiddels doen ruim 4000 laboratoria uit 25 landen mee aan dit project, dat zijn thuisbasis in het SKB heeft.

Winterswijk - Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen is letterlijk nieuw bloed nodig. Daarom zoekt Weykamp 30 tot 50 diabetespatiënten die een bijdrage willen leveren om de diabeteszorg wereldwijd te verbeteren. Dat kunnen zij doen door een keer per jaar in het SKB bloed te doneren voor het wereldwijde onderzoek. Het bloed van de donoren gaat naar 4000 laboratoria, die elk afzonderlijk het HbA1c meten. Het MCA Laboratorium in Winterswijk vergelijkt de resultaten van deze laboratoria met de echte waarde. Daaruit zal blijken of de laboratoriumtesten wereldwijd vooruitgaan.

Het EurA1c-project richt zich op de betrouwbaarheid van een belangrijke laboratoriumtest voor diabetes; ofwel het testen op de stof HbA1c in het bloed. Diabetes is een stofwisselingsziekte met een teveel aan bloedsuiker, oftewel glucose, in het bloed. De stof HbA1c geeft de bloedsuikerwaarde van een diabetespatiënt over een periode van enkele maanden weer. Voor een goede therapie bij diabetespatiënten is het belangrijk dat de test en de werkwijze van de laboratoria wereldwijd zo betrouwbaar mogelijk zijn.

Onlangs publiceerde dr. Cas Weykamp in het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Clinical Chemistry de resultaten van de betrouwbaarheid van de testen en laboratoria. Internationaal leidde dit tot druk op de slecht presterende landen en fabrikanten van testen om te verbeteren. Het internationale onderzoek gaat ook in 2019 door.

Wereld Diabetes Dag
Elk jaar op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Het doel van deze dag is om aandacht en begrip te vragen voor diabetes onder volwassenen en kinderen. Wereldwijd neemt diabetes steeds meer de vorm van een epidemie aan. Gekozen is voor 14 november omdat dit de geboortedag is van Nobelprijswinnaar Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.

Diabetespatiënt en opgeven als donor?
Dat kan bij MCA Laboratorium-medewerker Marieke te Winkel via (0543) 544 774 of via bloeddonatie@skbwinterswijk.nl. Op woensdag 13 februari 2019 is er voor potentiële donoren 's avonds een voorlichtingsbijeenkomst en een rondleiding in het MCA Laboratorium in het SKB. 
 

Meer berichten