Veel belangstelling en een aandachtig gehoor voor Jan Terlouw in Bredevoort.
Veel belangstelling en een aandachtig gehoor voor Jan Terlouw in Bredevoort. (Foto: Leo van der Linde)

Veel belangstelling voor schrijver Jan Terlouw in St. Joriskerk

Zaterdag was er in Bredevoort veel belangstelling voor schrijver Jan Terlouw (87 jaar). Door de Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad was hij als laatste gast uitgenodigd in het kader van 25 jaar Bredevoort Boekenstad.

(Door Leo van der Linde)

Bredevoort - De Stichting Vrienden van Bredevoort Boekenstad wil deze stichting opheffen. Door de veranderende markt voor boeken is Bredevoort geen echte boekenstad meer. De Stichting wil de ruim 120 donateurs oproepen om over te stappen naar de Koppelkerk. Vanaf het voorjaar 2018 organiseert men in en rond de Koppelkerk boekenmarkten en schrijversavonden. Als laatste gast van de bijeenkomst van deze stichting had men schrijver en politicus Jan Terlouw uitgenodigd.

De bedoeling was om het gebeuren plaats te laten vinden in het Koppelhuis aan de Markt in Bredevoort. Door de overweldigende belangstelling was de ruimte in dit gebouw te krap en werd besloten om uit te wijken naar de St. Joriskerk. Hier vond 25 jaar geleden de opening van Bredevoort Boekenstad plaats in augustus 1993. Jan Terlouw, in functie als commissaris van de Koningin werd destijds beschermheer van Bredevoort Boekenstad.

Qua entourage en sfeer was de St. Joriskerk dus een prachtlocatie voor deze laatste activiteit van de stichting. Jan Terlouw werd verwelkomd door bestuurslid Cor Waterlander. Terlouw studeerde wis- en natuurkunde en ging in zijn lezing in op zijn onderzoek op het gebied van thermonucleaire reacties. Hier ondervond hij na een aantal jaren minder voldoening in. Terlouw: "publicaties over deze materie trokken maar een tiental belangstellenden".

Toch had Jan Terlouw niet meteen de drang om te gaan schrijven. Wel was hij een enthousiast verhalenverteller. Hij hield ervan om vooral aan kinderen allerlei verhalen te vertellen. Terlouw: "het vertellen van verhalen aan kinderen is het beste communicatiemiddel dat er is. Dit zou tegenwoordig veel meer moeten gebeuren. Je hebt er veel aan in de opvoeding van je kind. Ik heb mijn vier kinderen nooit hoeven straffen. Via een verhaal met uitleg kun je alles bespreekbaar maken".

Terlouw schreef zijn verhalen in het begin nooit op. De echtgenote van Jan Terlouw maakte hem enthousiast te gaan schrijven. Ze stuurde wat verhalen in naar een uitgever. Het werd niet meteen een succes, maar na een tijd werd zijn werk toch uitgegeven. In de loop der jaren werd Jan Terlouw een schrijver van bekende (jeugd) boeken als: Koning van Katoren, Oorlogswinter en Briefgeheim. Zijn laatste boek: 'Natuurlijk' was het boekenweekessay van 2018, een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid. De laatste jaren schrijft hij veel boeken samen met dochter Sanne. In de bijeenkomst ging Terlouw vervolgens uitgebreid in op het belang van boeken en lezen.

Meer berichten