Voeding in de Kunst, lezing door Maria Driessen

Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing met als thema ‘Voeding in de kunst’ in de Bibliotheek Aalten op dinsdag 13 november.

Een hongerige maag heeft geen oren, aldus een citaat van Jean de la Fontaine (1621-1695). Eten en drinken zijn een dagelijkse behoefte. De laatste decennia zijn eetgewoontes sterk veranderd door de komst van nieuwe bewoners, buitenlandse reizen en toegenomen welvaart. Tientallen nationaliteiten zijn in Nederland met restaurants vertegenwoordigd. In winkels en op markten worden alle mogelijke ingrediënten aangeboden om exotische gerechten te kunnen bereiden. De globalisering is binnengedrongen in het degelijke bastion van de Nederlandse keuken.

Hoe was die keuken in vroegere tijden? Wat aten en dronken de mensen? Waren er grote verschillen tussen boeren en burgers wat betreft eten? Gelukkig zijn eet- en drinkgewoonten al eeuwenlang een onderdeel van de verbeelding op schilderijen en prenten. Daardoor kunnen wij ver in de tijd terugblikken.

Schilderijen, miniaturen en prenten gaan het verhaal illustreren over de eetgewoonten van de middeleeuwen tot in de moderne tijd. Kunsthistorica Maria Driessen geeft een lezing over dit onderwerp op dinsdagavond 13 november van 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Aalten. De lezing wordt georganiseerd in het kader van Nederland Leest waarbij dit jaar voeding het thema is.

Meer berichten