Een trotse Elske Baron laat haar boek zien in het bijzijn van twee leerlingen. Foto: Hans Asmann
Een trotse Elske Baron laat haar boek zien in het bijzijn van twee leerlingen. Foto: Hans Asmann (Foto: Hans Asmann)

Prachtig jubileumboek Schaersvoorde

Het Christelijk College Schaersvoorde bestaat 25 jaar. Het afgelopen weekend werd dit uitgebreid gevierd met een symposium en een grote reünie. Voor het docentenkoppel Kim Mastop en Elske Baron was dit een mooie aanleiding om een jubileumboek te maken. Op het symposium werd het boek gepresenteerd. Anderhalf jaar vol bloed, zweet en tranen maar het resultaat mag er zijn. "Het is prachtig geworden."

(door Erwin Wamelink)

AALTEN - Het stemgeluid van Elske Baron is een dag na het jubileumfeest nog wat fragiel. Tot diep in de nacht heeft ze met een grote groep oud-leerlingen doorgezakt. "Vanmorgen om half 5 werd ik keurig thuis afgezet door een oud-leerling. Het was zo ontzettend gezellig", vertelt de immer opgewekte docente. Op vrijdagmiddag werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd, onder meer wethouder Hans te Lindert nam een boek in ontvangst.

Baron: "Bij de presentatie van het boek had ik een mijnwerkerslampje op. Ik wilde natuurlijk een paar anekdotes vertellen maar het moest allemaal snel snel snel. Uiteraard heb ik gewoon alles verteld wat ik wilde. Onder de Slingelaan zit een enorme kelder, hartstikke eng. Samen met Kim heb ik daar twee dagen rondgedwaald. Er was amper licht dus deed ik maar zo'n lampje op mijn hoofd. In die kelder stonden wel dertig archiefkasten, deze hebben we allemaal losgebroken op zoek naar interessant materiaal voor het boek.

"Ik ben zo enorm trots op Kim Mastop. Hij heeft al het schrijfwerk gedaan, het zijn allemaal literaire hoogstandjes geworden." Vlak voor de deadline kregen de schrijvers het nog even Spaans benauwd. "Via de Facebookpagina van het jubileumfeest kon iedereen foto's insturen, heel interessant voor het boek. Iets meer dan een maand voor de deadline waren plots alle twintigduizend foto's weg. We hebben uiteindelijk in de vakantie keihard moeten doorwerken om het boek op tijd af te krijgen, overigens deden we dat met heel veel plezier."

Tijdmachine
Wethouder Hans te Lindert voelde zich vereerd om het boek in ontvangst te mogen nemen uit handen van zijn voormalig Duits lerares. "Als ik mijn ogen sloot terwijl ze aan het woord was, waande ik mij weer helemaal in de tweede klas en schoten de naamvallen aan mij voorbij." Te Lindert is lovend over het boek. "Het is een fantastisch boek, het is een soort tijdmachine." Al was het boek ook confronterend voor de wethouder die zelf ook tot de oud-leerlingen behoord. "Ik vind het wel shocking. Als ik mezelf wil zien in het boek moet ik terug naar de zwart-wit foto's", zegt hij lachend. "Ik ben als bestuurder enorm trots op Schaersvoorde. Zo'n scholengemeenschap in je dorp is niet vanzelfsprekend."

Boek te koop
Het boek is voor 10 euro verkrijgbaar bij de receptie aan 't Stationsplein. Het boek kan ook besteld worden bij Drukkerij Westerlaan in Lichtenvoorde, dan kost het boek 14,95 euro inclusief verzendkosten.

Meer berichten