De vier dames van De Peddelaars die deelnemen aan het NCK in Dronten.
De vier dames van De Peddelaars die deelnemen aan het NCK in Dronten. (Foto: PR)

De Peddelaars op weg naar het NCK

Wie goed heeft opgelet, ziet de laatste tijd groepjes wielrenners in zwart gele kleding in een zeer hoog tempo strak achter elkaar aan fietsen. Dit is niet zomaar samen “een stukje” fietsen, maar dit is een keiharde training. De zomer is bijna ten einde en net voordat de winter zich aankondigt, wordt het jaarlijkse NCK (Nederlandse Club Kampioenschappen) in Dronten gehouden.

AALTEN - Het NCK is een eendaagse wedstrijd in de vorm van een ploegentijdrit, welke al sinds 1911 wordt georganiseerd. Een ploegentijdrit fietsen is een discipline op zich. Naast fysiek afzien, continu alert zijn omdat je in elkaars wiel moet blijven zitten, vergt het mentaal ook veel van je. Dit jaar zijn De Peddelaars ruimschoots vertegenwoordigd. Een heren-, een jeugd- en een damesploeg.

Heren
De heren mogen met zes man aan de start staan. Ze trainen echter met een grotere groep waaruit de zes sterksten zich mogen plaatsen. Mark te Brake, Joris de Bree, Elmer Houwers, Nick Kweldam, Marco Schenk, Ruben Tolkamp, Jurre Vriesen en Jop Wensink trainen deze weken volop om sterk genoeg te zijn om de ploegentijdrit van 52kilometer af te leggen. Uiteraard hebben ze de lat hoog gelegd. Hun doelstelling is een gemiddelde die tussen de 46 en 47 kilometer per uur moet liggen.

Dames
Nadat vorig jaar voor het eerst een damesploeg aan de start stond, is de nieuwe trend ingeslagen. Want ook dit jaar doen de dames van De Peddelaars weer mee. De dames mogen met z’n viertjes aan de start staan. Laurian Heijerman, Sanneke Maas, Eva Bruil en Loes Oonk vertegenwoordigen dit jaar de dames. Zij leggen een parcours af van 34 kilometer. Er wordt enthousiast en hard getraind onder leiding van Patrick Somsen. De focus bij hen ligt op het vertrouwen in elkaar krijgen. Het kort op elkaar fietsen, liggend op een stuurtje, ver weg van de remmen, vraagt nogal wat focus en vertrouwen. Wat vorig jaar een ruime 36kilometer per uur gemiddeld in de regen en wind opleverde, zal dit jaar ongetwijfeld hoger liggen. Want nog een keer een ploegentijdrit “waterfietsen”, kan toch niet waar wezen?

Jeugd
De jeugd is uiteraard ook weer vertegenwoordigd. Ben van der Weerd, Sven Groot Roessink, Siebe Rensen en Bram Temming zullen die dag knallen. Vier jonge mannen van 14 jaar gaan de strijd aan met de klok over een afstand van 11,6 km, waarbij gemiddeldes van rond de 40 km per uur geen uitzondering zijn. Voor Bram is de uitdaging extra groot aangezien hij pas kort lid is van De Peddelaars. Tijdens de trainingen onder leiding van Jan Hoftijzer en Frank Rensen wordt met name hard gewerkt aan de techniek van het fietsen in een groep in combinatie met het rijden van de bochten. Voor de jeugd bestaat het parcours uit veel bochten en hier kan de nodige tijdswinst worden behaald. Als de technische uitvoering goed is, kan de focus daarna op de snelheid liggen. Het vergt een mooi spel van concentratie, focus en talent.

Alle ploegen trainen twee keer per week. Zo werken ze naar de piek op 29 september... elk jaar een prachtige dag waar plezier voorop staat!

Meer berichten