Tiki Tangelder exposeert in basisschool Miste-Corle. Foto: Henrike Grijsen
Tiki Tangelder exposeert in basisschool Miste-Corle. Foto: Henrike Grijsen

Tiki Tangelder exposeert en verbindt op 23 maart in basisschool Miste-Corle

Cultuur

MISTE - In oktober van het vorig jaar werd Tiki Tangelder, leerkracht aan basisschool de Kolibrie en kunstenares, veertig jaar. Tiki werd mede dankzij het eerste tekenboek dat ze als kind op OBS Miste maakte, aangenomen op de befaamde Gerrit Rietveldacademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Amsterdam. Ze studeerde af in de richting Fine Arts & Design. Vanwege haar veertigste verjaardag keert ze op 23 maart terug naar haar basisschool in Miste. Daar exposeert ze haar werk, maar het is geen expositie, zegt Tiki. “Het is meer.”

Door Sander Damen

Faulty. Dat is de naam van het evenement, dat Tiki organiseert. Het woord heeft meerdere betekenissen, vertelt ze. “Het is een verbastering van forty, veertig, maar het betekent ook beschadigd. De kunst die ik in mijn oude basisschool toon, is vaak ook beschadigd of verkreukeld. Dat komt omdat ik alles laat zien wat ik ooit gemaakt heb, ook schetsen van de academie. Faulty zegt ook iets over mijn werk. Het verwerken van bepaalde gebeurtenissen gaat sneller en beter door het maken van kunst.”

Leuke tijd
Tiki woonde van haar geboorte tot haar tiende in Miste. Aan haar jeugd daar heeft ze goede herinneringen. “Ik zat met mijn broer op voetbal bij MEC”, zegt ze. “Ik deed mee aan het bloemencorso en had veel vriendjes.”

Exposeren in haar oude basisschool, OBS Miste-Corle, was al langere tijd een grote wens. De basisschool heeft een belangrijke rol gespeeld in haar leven. “Ik heb er een leuke tijd gehad”’ herinnert ze zich. “Juf Joke was mijn juf. We zaten maar met zijn vieren in een klas, daarom werden er drie klassen in een lokaal gecombineerd, mijn broer zat in hetzelfde lokaal. Op de basisschool zette ik de eerste stappen naar de Gerrit Rietveldacademie. Mijn eerste tekenboek van de basisschool heb ik gebruikt bij het toelatingsexamen voor de academie.”

Wat anders
Tiki probeert ieder jaar haar werk ergens tentoon te stellen. “Voor mijn veertigste wilde ik iets bijzonders doen”, legt ze uit. “Ik wilde altijd al een keer in mijn oude school in Miste exposeren. Nu ik veertig ben, vind ik het een mooi moment daarvoor. Toevallig staat de school sinds de zomer leeg en is de ruimte beschikbaar voor tijdelijke verhuur.”

Het werk dat Tiki in haar oude school tentoonstelt, is veel en veelzijdig. Het gaat om tekeningen, schilderijen, teksten, keramiek, textiel en andere objecten. Maar de kunst is deel van een groter geheel. Het is geen expositie in de traditionele zin van het woord, vertelt Tiki. “Ik vind het leuk mijn werk in mijn oude school te laten zien”, licht ze toe. “En het zou nog leuker zijn als bezoekers er door geraakt worden en het voor een klein bedrag willen kopen, maar wat ik vooral wil, is dat de buurtbewoners, oud-klasgenoten en anderen er naar toe komen en met elkaar in gesprek raken. Dat er verbinding ontstaat. Daarom projecteer ik foto’s uit mijn jeugd in Miste, is er zang van Merel Wieggerinck en zijn er hapjes en drankjes. Het gaat niet alleen om kunst, maar ook om muziek en geschiedenis, samen herinneringen ophalen.”

Laagdrempelig
Ze hoopt dat er veel verschillende mensen op het evenement af zullen komen. “Iedereen is welkom”, zegt ze. “Ik heb oud-klasgenoten en inwoners van Miste en iedereen die wil via social media uitgenodigd. Hoe meer verschillende mensen met elkaar in gesprek raken, hoe leuker. Ik probeer het daarom laagdrempelig te houden. Als mensen zelf foto’s hebben van de basisschool, het maakt niet uit van welk jaar, die ik mag gebruiken in de projectie dan mogen ze die mailen aan tikitangelder@hotmail.com.”

Faulty vindt op zaterdag 23 maart plaats in de Oude school Miste-Corle, Brinkeweg 15, in Winterswijk. Het begint om 12.00 uur en duurt tot 20.00 uur. De entree is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant