De midwinterhoorn is een eenvoudig houten blaasinstrument waarvan men gevoeglijk aan kan nemen dat dit het eerste houten blaasinstrument in Nederland is geweest. (foto: ADW)
De midwinterhoorn is een eenvoudig houten blaasinstrument waarvan men gevoeglijk aan kan nemen dat dit het eerste houten blaasinstrument in Nederland is geweest. (foto: ADW) (Foto: )

Cursus Midwinterhoorn bouwen bij ADW

Ook dit jaar start er vanuit de Oudheidkundige Werkgemeenschap Aalten Dinxperlo Wisch (ADW) de cursus Midwinterhoorn bouwen. Vanaf 23 augustus komen cursisten eenmaal in de twee weken bij elkaar aan het Giebinkslat in De Heurne.

De Heurne - Tijdens de cursus worden de werkzaamheden stap voor stap voorbereid. Het totaal aantal uren dat er thuis 'gewerkt' dient te worden aan het bouwen van de hoorn bedraagt circa 40 á 50 uur, afhankelijk van de dikte van de stam.

De midwinterhoorn is een eenvoudig houten blaasinstrument waarvan men gevoeglijk aan kan nemen dat dit het eerste houten blaasinstrument in Nederland is geweest. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd er alleen in Twente en op enkele plaatsen in het Duitse grensgebied en in Polen (rond Warschau) nog geblazen. Hoe, waar en wanneer het gebruik om in de midwinterperiode op een hoorn te blazen is ontstaan, zal mogelijk nooit achterhaald worden.
Na vijf lessen is de hoorn zover klaar dat er kan worden proefgeblazen. Omdat het Midwinterhoorn blazen een speciale techniek vereist, is er vorig jaar gestart met de mogelijkheid tot het volgen van blaasles. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Willibrord Kruijsen, via w.kruijsen@planet.nl of 0543-475888/ 06-53718081.

Meer berichten