Zeven Roemeense jongeren en twee begeleiders verbleven in Aalten voor een week vol educatie en plezier. (foto: Frans Stoltenborg)
Zeven Roemeense jongeren en twee begeleiders verbleven in Aalten voor een week vol educatie en plezier. (foto: Frans Stoltenborg) (Foto: )

Roemeense jongeren bezoeken Aalten

Erwin Wamelink

Zomer in Aalten

Het ploeteren en zweten is ruimschoots de moeite waard. De jongerenafdeling van Stichting Aalten Sälaj heeft ruim vierhonderd euro bij elkaar geschraapt met de jaarlijkse autowas-actie bij Auto Kempers. Voor het eerst helpen er een aantal Roemeense jongeren mee, die de hele week in Aalten zijn in het kader van een jaarlijks uitwisselingsproject.

Aalten - Zeven Roemeense jongeren en twee begeleiders verbleven in Aalten voor een week vol educatie en plezier. Ze komen uit het dorpje Jibou in het district Sälaj en hebben een autorit van 1700 kilometer achter de kiezen. In 2013 is het uitwisselingsproject gestart. Het ene jaar gaan de Nederlandse jongeren naar Roemenië en het andere jaar worden de rollen omgedraaid.

Korte stage

"Het is de bedoeling dat de Roemeense jongeren tijdens hun verblijf een korte stage lopen zodat ze ervaren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen, dat kennen ze daar niet. Twee meiden zijn bij Stegermanhof geweest. Ouderen en gehandicapten worden in Roemenië weggestopt en daarom was het voor die meiden heel belangrijk om te zien hoe in Nederland wordt omgegaan met ouderen.", zegt Heidi Ebbers, jeugd- en jongerenwerker bij de Protestantse Gemeente Aalten. " Naast de stage staan er tal van activiteiten op het programma. Als gastheren en gastvrouwen verzorgden ze een Hollandse avond bij Stegermanhof met blokjes kaas, smartlappen en een potje sjoelen. De jongeren speelden tevens een muzikale hoofdrol bij de kerkdienst van zondag, als een heus internationale koor namen zij de zang voor hun rekening.

Klein budget

Loran Kleine Schaars is al jaren betrokken bij het project, hij reisde zelf tweemaal af naar Roemenië. "Wij hebben maar een klein budget, toch kunnen we voor een aantal mensen het verschil maken. Vorig jaar hebben we een paar appartementen voor ouderen opgeknapt. Er zat bijvoorbeeld een oude man op de vijfde verdieping van zo'n voormalig "Ceausescu-appartementje, hij was halfzijdig verlamd en kwam al jaren niet meer buiten. Als je ziet dat je zo'n man een stukje gelukkiger kunt maken is natuurlijk prachtig." Kleine Schaars heeft met open mond gekeken naar de grote cultuurverschillen. "De helft van de mensen verplaatst zich nog met paard en wagen en varkens worden er nog op straat geslacht."
"We hadden in het kerkblad een oproep geplaatst voor spulletjes voor de rommelmarkt. We kregen zo ontzettend veel binnen dat het onmogelijk was om alles naar een marktkraam te verplaatsen. Hierdoor besloten we om de rommelmarkt maar vanuit Elim – de opslagplaats - te houden.", zegt Ebbers lachend.
Zowel het geld dat is vergaard met het autowassen als met de rommelmarkt wordt volgend jaar besteed in Roemenië. Dan gaat er weer een groep Nederlandse jongeren naar Jibou om daar letterlijk en figuurlijk hun steentje bij te dragen.

Meer berichten