Foto: Foto:

Column: Op kamp

Sinds jaar en dag wordt in de zomervakantie het zomerkamp georganiseerd. Dit heb ik me laten vertellen natuurlijk want ik ben geen Aaltense van origine. Dit kamp was ooit bedoeld voor de jeugd die niet met vakantie kon om welke reden dan ook. Inmiddels is dat achterhaald en mag elk kind uit groep 6, 7 en 8 mee.

Toen de uitnodiging weer vanuit school werd uitgedeeld, kwam onze jongste met het idee om mee te gaan. Dat was even slikken. Een week lang van huis weg. Niet dat zij dat niet kon, maar het was meer mijn moedergevoel, de navelstreng die misschien nog niet goed genoeg was doorgeknipt. Samen met de moeder van haar vriendinnetje hoopten we heel even en heel stiekem dat ze uitgeloot zouden worden. Maar nee hoor, het feest ging door!

De eerste zaterdag van de vakantie was het meteen raak. Een groep van ongeveer 40 stuiterende kids en meer dan genoeg leiding, stond te popelen om te gaan. Wat een enthousiasme! In gedachten ging ik ter plekke terug naar mijn jeugd, naar mijn kampervaring. Ik was al 13 toen ik jaarlijks op zeilkamp ging. Een week lang lol, een week lang geen ouders, een week lang feest. En toen ik terug kwam, lag ik het hele weekend te huilen in bed. Zo jammer dat het weer voorbij was. Ik genoot van onze meid, van al deze blije kinderen. Wat een geluk om dit te mogen doen.

De week vloog voorbij. Af en toe dwaalden mijn gedachten af naar het kamp wat ergens in de buurt van Borculo afspeelde. Soms zag ik op Facebook een fotootje of een filmpje. Het zag er geweldig uit. Tandenpoetsen bij een slootje, waterspelletjes in alle vormen die er maar bestaan, zwemmen in een meertje, maskers knutselen en de beruchte bonte avond.

Een week een gezinslid moeten missen. Was het echt missen? Nee! Er was een andere dynamiek in huis. De oudste kreeg op de dagen dat we thuis waren 150% aandacht. Er was geen onderlinge zussenstrijd dus er was een week lang 'vrede'. Maar vooral de gedachte dat ze het zo naar haar zin had, maakte alles goed. Na een week kwam ze weer thuis, vol fantastische verhalen, een stralend gezicht met glimmende ogen. Volgend jaar gaat ze weer mee. Zeker weten!

Herlinda ter Maat

Meer berichten