Barbecue-wedstrijd bij Oerkroeg Schiller tijdens eerste AaltenDagen. Foto: Royaal BBQ
Barbecue-wedstrijd bij Oerkroeg Schiller tijdens eerste AaltenDagen. Foto: Royaal BBQ

AaltenDagen steeds meer van Streek!

De zomer in Aalten is niet compleet zonder de traditionele AaltenDagen. Slenteren over de braderie, koopjes jagen op de rommelmarkt, meedeinen met de muziek, genieten van straattheater en nog veel meer. Op de eerste van vier donderdagen lag de focus op de lokale en regionale ondernemers, vandaar de naam: 'AaltenDagen van Streek!'.

(door Erwin Wamelink)

AALTEN - Het is een bloedhete donderdagmiddag waarop de temperatuur voorbij de 35 graden schiet. Verkoeling zoeken is het enige devies. Toch weerhoudt dit extreme zomerweer een groep diehards niet om naar het centrum van Aalten te komen voor de eerste van vier AaltenDagen. Kinderen hebben hun handelswaar uitgestald op de kleedjes, zij laten zich door de brandende zon niet uit het veld slaan. Een eindje verderop pronken veel (lokale) ondernemers met hun producten. De organisatie wil de AaltenDagen echt van de streek maken en vestigt daarom extra aandacht op ondernemers uit deze regio. "De AaltenDagen zullen vanaf dit jaar telkens meer 'van Streek' zijn. De braderie zal naast de plaatselijke winkeliers, meer en meer gevuld worden met stands vanuit de Streek. Zo zullen diverse ambachten zich presenteren, als glasfusing, terrazzo, koken, een naaistudio, unieke kledingbedrijven en ook kaas, groenten en fruit uit de omgeving van Aalten."

De adrenaline giert door het lijf bij de deelnemers van het bierkratten stapelen. De behendige waaghalzen klauteren meters de lucht in met als doel om een zo hoog mogelijke toren van bierkratten te bouwen. Uiteraard zitten de kinderen stevig vast en blijven zij veilig boven de grond bungelen wanneer de berg met kratten in elkaar stort. De muziekliefhebber kan 's middags als naar hartenlust genieten. Het 13-jarige talent Yara Beeks zingt de sterren van de hemel en begeleidt zichzelf op haar gitaar, Evert Stroet uit Dinxperlo spreekt vooral tot de verbeelding bij liefhebbers van country en folkmuziek. De dames van dansschool DanzArte werken zichzelf \in het zweet om het publiek te vermaken. Bij Oerkroeg Schiller liggen grote lappen vlees op de barbecue. Koppels gaan de strijd aan in een smakelijke bbq-wedstrijd. Maik en Petra Lievers zijn de gelukkige winnaars, nadat ze de jury hadden overtuigd met hun culinaire hoogstandje bestaande uit picanha (staartstuk van de rund) en zoete aardappel.

's Avonds lijkt het alsof het gehele dorp is uitgelopen. Na een aantal verschroeiend hete dagen, is dit feestje een ideale mogelijkheid om even te ontladen. Het is volle bak op de markt in Aalten. Terwijl de één met een verkoelend drankje rustig toekijkt, swingt menigeen vooraan het podium mee met de aanstekelijke muziek van Freeline. De jongeren trekken massaal naar de cafés. Hoewel de gevoelstemperatuur hier op sahara-niveau ligt, wordt er uitbundig gefeest.

Meer berichten