Foto:

Geel gras

De zomer vordert. De langste dag is inmiddels al weer gepasseerd en de zomervakantie is voor de meesten al aangebroken. Dit alles in combinatie met het prachtigste zomerweer. Laten we maar niet klagen. Want werkelijk waar: dit is toch het ultieme zomer gevoel?!

Ik ben dol op de zomer. Tegen half zes wordt het licht, de vogeltjes beginnen te fluiten, langzaam begint de wind een beetje te waaien, naar binnen, langs de gordijnen. Minstens één keer per week ga ik op de fiets naar het werk. De wekker vroeg, want niet altijd word ik wakker van het ochtendlied. Iets over half zeven sluip ik het huis uit en spring ik op de fiets. Onderweg is het stil, soms kom je een andere vroege vogel tegen. Bewust fiets ik over de landweggetjes richting Doetinchem. Niks geen drukke weg. Maar één zijn met de natuur.

De laatste weken is het beeld onderweg behoorlijk veranderd. Geen fris groen meer, geen licht roze bloemetjes. Maar geel verdord gras, blauwgrijze verdroogde korenbloemen, een klaproos met nog maar één blaadje eraan, droog mais wat omhoog schiet en uitgedroogde slootjes. Thuis is het niets anders. De lavendel in de voortuin is inmiddels uitgebloeid. De mooie paarse bloemen zijn bruin ingedroogd. De gesnoeide beuk loopt niet meer uit maar wordt bruin op het gesnoeide hout. De hortensia's schreeuwen om water. En het gras? Dat is inmiddels mediterraan gekleurd geel en voelt knisperend aan als je erover heen loopt.

Er zijn in het dorp tuinen die nog wel groen zijn. Hier sproeit men zich ongans. Alles voor een mooie groene mat. Niet voor het voetbal maar voor het oog. Het gras is daar dan ook rete verwend, kan niets meer hebben. Na een avondje niet sproeien, wordt er al een sprietje geel. Verslaafd gras. Eigenlijk oogt het best raar, die groene tuintjes. Ze vallen geheel buiten de boot op dit moment. Het klopt gewoon niet. Het kleurenpalet is verstoord. Want bij dit mooie zomerweer hoort gewoon een vergeelde en vergrijsde natuur.

Velen bekijken onze tuin met argusogen. Dooie bende. Maar elk jaar, in het voorjaar, begint de natuur gewoon weer opnieuw. Is bij iedereen het gras weer groen, ook bij de buren.

Meer berichten