Foto: PR

We can do it! Rosie the Riveter - Vrouwen die werkten voor de vrijheid

Tot en met 16 september is in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten de expositie We can do It !- 'Rosie the Riveter' te zien.

Rosie is de naam die symbool werd voor de Amerikaanse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in fabrieken gingen werken. Zij vulden de arbeidstekorten op die ontstonden doordat mannen naar het front gingen in verzet voor de bevrijding. Miljoenen vrouwen trokken naar de fabriekshallen om oorlogsmaterieel te maken van autobanden tot vliegtuigen. Ze deden zwaar en soms gevaarlijk werk dat voorheen als 'mannenwerk' was bestempeld, en kregen een salaris dat vrouwen vóór de oorlog niet snel konden verdienen. Dit bood jonge vrouwen een onafhankelijkheid die smaakte naar meer. De rol van vrouwen op de arbeidsmarkt zou nooit meer hetzelfde zijn.

Voor deze expositie zijn in de Verenigde Staten honderden nog nooit getoonde foto's en vele nog nooit vertelde verhalen te zien. Het resultaat is een overvloed aan meeslepende filmbeelden, muziek, historische objecten van echte Rosies en een groot aantal prachtige foto's. De tentoonstelling werd door het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg).

Meer berichten