Foto:

Column Herlinda ter Maat: Vakantie

Deze week kwam onze dochter thuis met haar schoolrapport. De laatste schoolweek is alweer aangebroken. Een jaar wat voorbij is gevlogen. Een jaar waarin genoeg is gebeurd. Normaliter kijk je op oudejaarsdag terug, maar zo net voor de zomervakantie gebeurt dat ook vaak. Terwijl je eigenlijk niet te veel terug moet kijken. Terug is geweest. "Als je om kijkt, val je om", zeggen ze wel eens op de fiets. En daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Noem het dan maar de balans op maken. Dat doet de schooljuf ook met het rapport en de leidinggevende met het functioneringsgesprek.

Aftellen geblazen. De meiden zijn er al volop mee bezig. Nadat ze de afgelopen weken door school volgepropt zijn met de doelstellingen van de leerkrachten, mogen ze dan nu eindelijk ontspannen. Watergevechten op het schoolplein waarbij de juf angstvallig in de veilige zone staat, twee uur lang een film kijken, lesvrije dagen, boeken inleveren die er niet zijn en vijf voor twee al op de fiets naar huis.

Toe zijn aan vakantie. Praten we ons zelf dat niet een beetje aan? Is het niet een mindset? Als je ergens naar toe leeft, komt er dan niet een soort ontlading? Een soort marathon lopen en dan de finish in het oog hebben. Het had niet veel verder moeten zijn. Nee, een marathon is een marathon. En zo is het ook met vakantie. Je weet al een hele tijd waar de "eindstreep" is. En alle laatste loodjes wegen het zwaarst. Alles moet nog even afgerond worden voordat je de deur achter je dicht kan trekken voor een weekje of 3. Wat een stress. Zonde is het. Je hoeft natuurlijk niet met vakantie.

Met dit weer is de vakantie voor iedereen al lang begonnen. Voor zowel kinderen als ouders. Want wat is het toch een genot om na je werk in de tuin in het zonnetje te eten. Na het eten de boel te laten zakken in de hangmat Een fietstochtje. Een avondwandeling.

De kunst zit 'm erin om tussen alles door je eigen vakantie te creëren, te genieten van zulke kleine dingetjes. Het "aan-vakantie-toe-zijn" is dan meteen niet meer zo'n dingetje.

Herlinda ter Maat

Meer berichten