Dolf Setz en Annemarie Wisselink bij de wensput. Foto: Karin Stronks

Dolf Setz en Annemarie Wisselink bij de wensput. Foto: Karin Stronks

De wensput van Plein Zuid

Algemeen

AALTEN – Tegenover SETZ Huiskamer, onder de boom, staat sinds kort een put, een wensput. Het is een stevig betonnen bouwwerk met een dakje erboven. Waarom een wensput op deze plek? Dolf Setz grijnst: “Het is een uit de hand gelopen grap.”

Door Karin Stronks

Zes jaar geleden is de bestrating van Plein Zuid op de schop geweest en heringedeeld, er is niet direct een zebrapad aangelegd over de Bocholtsestraat. Tijdens een informatieavond hebben Dolf Setz en Annemarie en Herman Wisselink gepleit voor een bankje en een klein terras op het stukje groen.
Een terras zou niet kunnen maar over een bankje is nog nagedacht. Omdat een zebrapad ontbreekt in de vernieuwde bestrating zijn in de buurt grapjes gemaakt, er zou maar een wensput moeten komen waar mensen munten in kunnen gooien en de wens doen voor een veilige oversteek… “Er steken veel jongeren hier over die naar school gaan en het is hier best druk. Daarom kwam de wensput toen ter sprake. En ging een eigen leven leiden…”
Deze denkbeeldige wensput loopt jarenlang, tot voor kort, als een rode draad in de gesprekken in de buurt van Plein Zuid, aangewakkerd door Annemarie en Herman Wisselink. “Telkens werd er weer over gepraat, hoewel het zebrapad al lang is gerealiseerd! Gewoon grapjes, geouwehoer.” Een weekje geleden is de wensput opnieuw onderwerp van gesprek. Het brengt Dolf op een idee. Dolf: “Ik heb nog tegen Annemarie gezegd, ‘wens maar niet te hard’!”
Dolf surft op Marktplaats en ontdekt een prachtige betonnen put. Ideaal om de grap tot werkelijkheid te maken… “Ik heb gereageerd en de put aangeschaft. Uiteraard zonder Herman en Annemarie op de hoogte te stellen! In het weekend van 23 september hebben we de wensput geplaatst, een mooi plekje gegeven onder de boom. Het is een stevige betonnen put, hij staat vast en stabiel op deze plek. Zaak was nu om Annemarie en Herman erbij te halen!”
Op zondag staat een potje Jeu De Boulle op het programma op sportpark Zuid voor de familie Wisselink maar dat spelletje gaat niet door. Dolf glimlacht: “We hebben Annemarie en Herman thuis opgehaald, ontvoerd, en hen meegenomen naar de wensput. Je kunt je voorstellen dat er enorm gelachen is! Ik heb nog een bordje erbij gemaakt, Wisselink Tweewielers Wensput…”
Er zijn al diverse mensen langs gekomen die met een zaklampje op de mobiel een kijkje hebben genomen in de wensput. “We zagen jongeren, met hun hoofd in de wensput, die even wilden zien of er iets in de put ligt, of het diep is. Het valt dus wel op dat er wat is veranderd hier!”
De wensput heeft een prachtig plekje gekregen op Plein Zuid, onder de boom op een stukje groen. Dolf: “Het is net een mooi stuk cultureel erfgoed, in wording dan hè! Wij hebben de put hier onder op Zuid, boven, aan de Berkenhovestraat in het Noorden, staat de pomp van de Kattenberg…”
Onder het genot van een kopje koffie maken Dolf Setz en Annemarie Wisselink plannen voor de wensput. “We kunnen er een gaasje over leggen, als mensen er munten in gooien doneren we de opbrengst aan een goed doel, voor jongeren bijvoorbeeld. En we kunnen er nog een bankje bij plaatsen.”
Aalten is een mooi monumentje rijker, waar een uit de hand gelopen grap niet toe kan leiden…

Dolf Setz, met zijn hoofd in de wensput. Annemarie Wisselink kijkt toe. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit