Deel van de zerken Driessen Oude r.-k begraafplaats Aalten. Foto: Geloofsgemeenschap
Deel van de zerken Driessen Oude r.-k begraafplaats Aalten. Foto: Geloofsgemeenschap

Herdenkingen Geweven Goed en Kruiskapel Hemden

Algemeen

AALTEN - De geschiedenis ven de textielindustrie in Aalten is nauw verbonden met de familie Driessen. De Driessenshof bij de Dijkstraat en het oude gerestaureerde fabriekscomplex aan de Hofstraat herinneren daaraan. De historici De Beukelaer en Ter Horst hebben onder andere het grote belang van de textiel voor Aalten beschreven. De familie Driessen was ook nauw verbonden met de r.-k. geloofsgemeenschap. Er kan gesteld worden dat na de reformatie zonder de Driessen er geen katholieke geloofsgemeenschap in Aalten was ontstaan. De oude grafzerken van de textielfabrikanten op de oude r.-k begraafplaats bij het station herinneren ook aan hun betekenis voor Aalten. Er is daar inmiddels een informatiebord geplaatst waarop ook woorden over deze familie.

Op zondag 17 september om 9.30 uur wordt in de Oude Helena een r.-k. viering gehouden onder de titel: ‘Geweven goed’. Aandacht is er dan ook voor de patroonheilige van de wevers de H. Lambertus. In het verkochte kerkgebouw aan de Dijkstraat is een glas-in-loodraam. Het verbeeldt de heilige als patroon van de wevers. Een kroonluchter, eens geschonken door de wevers aan deze kerk, hangt nu in de Oude Helenakerk.

Kreuzkapelle
Op woensdag 20 september om 18.30 uur wordt herdacht dat 150 jaar lang de geloofsgemeenschappen van Aalten en Bredevoort de ‘Kreuzkapelle’ in Hemden bezochten. Iedere zondag ging men daar lopend naar toe. Samen met de geloofsgemeenschappen van het Duitse Barlo en Bocholt is er in de open lucht, net over de grens bij de Kiefteweg, een viering van de H. Eucharistie. Bij slecht weer is de dienst in de Helenakapel in Hemden. Het is het feest van de Kruisverheffing, dat ook herinnert aan de betekenis van Sint-Helena. Iedereen is welkom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit