Foto: Vanessa Wassink

Zomers genieten bij 't Olde Pietepol

De temperatuur schiet omhoog, de terrasjes beginnen vol te raken en de vakantieplannen zijn gesmeed. Het is zomer! Het jaargetij waar vaak reikhalzend naar wordt uitgekeken. Onder de noemer Zomer in Aalten belichten we elke week een zomers item. Hoewel een zomer met veel zon en relaxte middagjes aan het stand natuurlijk heerlijk is, is deze periode niet compleet zonder een verrukkelijk ambachtelijk ijsje!

(door Erwin Wamelink)

AALTEN - Voor overheerlijk ijs kun je in de gemeente Aalten op verschillende plekken terecht, onder andere bij ijsboerderij 't Olde Pietepol in buurtschap de Haart. Melkveehouders Bert en Erica Lensink verstaan al twintig jaar de ambacht van het ijs maken. "We zijn in 1998 begonnen. We wilden, naast de melkveehouderij, graag nog wat anders. Je denkt dan al snel aan kaas maken maar dat deed iedereen in onze omgeving al. We zagen een advertentie van een ijsmachine en zo is het begonnen. Ondanks dat de zaken inmiddels erg goed gaan, was de start er één van vallen en opstaan. "Die ijsmachine kochten we van een gehaaide zakenman, die als doel had om in korte tijd zoveel mogelijk geld te verdienen. Hij had allemaal mooie praatjes maar de praktijk bleek anders. Het was enorm lastig om afnemers te vinden voor ons ijs", vertelt Erica Lensink. Ook in dit geval geldt weer; de aanhouder wint. Na een stroeve start, gaat het ieder jaar beter. Nu hebben ze een moderne ijsmachine die iedere dag overuren maakt, stromen de bestellingen binnen en verhuren ze meerdere ijscokarren.

"Helemaal aan het begin hadden we een restaurant dat wel ijs bij ons wilde bestellen maar ze hadden wat vreemde wensen, bijvoorbeeld ijs met zuurkool of aspergesmaak. Dit serveerden ze niet als toetje maar bij het hoofdgerecht als culinair hoogstandje. Het ijs was helemaal niet lekker. Later zijn de restauranteigenaren volgens mij naar het westen vertrokken omdat het in de Achterhoek niet helemaal in de smaak viel."

De keuze aan smaken is bij 't Olde Pietepol reuze. "Dit jaar hebben we weer drop-ijs aan het assortiment toegevoegd, de smaken wisselen we regelmatig af." Uiteraard heeft ijsmaker Erica zelf ook haar favoriet: "Yoghurt-kers".

Op goed vertrouwen
Vooraan het erf van de boerderij is het terras, met veel speelmogelijkheden voor kinderen. Hier kunnen voorbijgangers een ijsje of kopje koffie nemen. Het is volledige zelfbediening. Er staat een grote diepvries met ijsbakjes en een senseo-apparaat. Er hangt een prijslijst en er staat een bakje met wisselgeld, alles gaat op basis van goed vertrouwen. Om alles toch een beetje in de gaten te houden, hangen er camera's. "Helaas zijn er altijd mensen die misbruik maken van de situati. Dan halen ze het geldbakje leeg of nemen ze het senseo-apparaat mee, maar over het algemeen gaat het prima." Hoewel de dienstdoende verslaggever en zijn fotograaf nog wel meer smaken wilden 'testen', was het voor de ijsmaker weer hoog tijd om aan het werk te gaan….

Meer berichten