Foto:

Column: Het WK

Wat houdt ons bezig deze dagen? Het mooie weer wat al sinds begin mei boven ons landje hangt? De vakantieplannen voor aanstaande zomer? Of hebben we het toch met z'n allen massaal over het WK voetbal? Het is het tweede grote toernooi op rij waar wij niet aan mee doen. Mooi dat als het over voetbal gaat, wij het opeens over WIJ hebben. We hebben het niet over het Nederlands Elftal maar over WIJ. Voetbal verbroedert blijkbaar. Toen het Nederlands Elftal in 2015 werden uitgeschakeld voor het EK, hadden we het spontaan over ZIJ. Zij, van het Nederlands Elftal, hadden niet goed gevoetbald.

Ik ben geheel niet met voetbal grootgebracht. Onze beide dochters voetballen dus zaterdagochtend wordt standaard langs de lijn doorgebracht. Nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden. Het spel snap ik nog steeds niet, maar het is altijd wel een gezellige boel bij AZSV.

Dit jaar is het WK in Rusland. Na het EK, zijn ze ook hier niet voor gekwalificeerd. Maar wordt er dan wel gekeken? En voor wie zijn we dan? Verbroederen we met onze zuiderburen en zijn we opeens voor de Rode Duivels? Of word onze 'afkeer' van Duitsland spontaan nog groter?

Tussen alle verjaardagen en feestjes door deze maand, kijken we ook nog wel eens een wedstrijd. Ik moet eerlijk zeggen: ik vind het oprecht leuk om naar te kijken. Toen WIJ nog mee deden, was het een ware happening om met een grote groep, geheel in het oranje uitgedost voor de tv te zitten. Er zijn hier natuurlijk altijd mannen bij die balen dat dit een gemengde groep is. De vrouwen beleven het over het algemeen toch wat anders. Komen op het verkeerde moment met een schaal vol hapjes voor het beeld lopen, vragen wat buitenspel is, balen geenszins als de ontvanger van de tv opeens hapert of beginnen spontaan de dorpse roddels te bespreken. Deze taferelen komen niet voor deze zomer. Nee, we kijken individueel een wedstrijdje en genieten zienderogen als Duitsland wordt verslagen door Zuid-Korea en België wint van Engeland. De oranje kledij laten we nog even in de kast en trekken we ongetwijfeld volgend jaar aan als onze Oranje Leeuwinnen op het WK staan.

Herlinda ter Maat

Meer berichten