Logo aaltenvooruit.nl


Foto: Éllen Richardson Wood Book

Inspiratie van keukentafel in de Jordaan naar keukentafel in Aalten

Aalten – Om de fijne kneepjes van het schrijven te leren, schoof Ellen Richardson-Stoltenborg op 21 april jongstleden, met een klein groepje geïnteresseerden aan bij Susan Smit thuis, aan haar keukentafel, in de Amsterdamse Jordaan. Zij is onder andere bekend van haar boeken ‘Wijze mannen’ en ‘Wijze vrouwen’, maar ook als voormalig fotomodel en columniste. ''Het was een zeer interessante schrijfworkshop, die zeker bijdraagt aan de inhoud van mijn volgende Camino Encounters boeken. Maar aan de keukentafel van Nicole Jansen in Aalten, daar kwam de inspiratie pas echt goed tot zijn recht. Het ontwerp en de aanvulling op beeldmateriaal en tekstweergave worden door Nicole op sublieme wijze ingevuld. Mede dankzij haar expertise op het gebied van Graphic Design, de studie die zij volgt aan de ArtEZ hogeschool, maar zeker ook door haar artistieke perceptie. Het Wood book is hier een mooi voorbeeld van.''

''Camino Encounters Wood book beschrijft de inspirerende ontmoetingen tussen mijzelf en andere pelgrims, tijdens de 800 kilometer lange wandeltocht van Saint Jean Pied de Port, aan de voet van de Franse Pyreneeën, naar Santiago de Compostela in Spanje. Ik voelde me in die periode innerlijk verscheurd door het leren omgaan met en het achter me laten van de woede en frustratie, waaronder ons gezin gebukt ging gedurende de 12 jaar die mijn man Mike heeft gevochten tegen kanker. Door in directe verbinding te staan met de natuur, voelde ik mij gesterkt in mijn zoektocht naar harmonie en geloof in een leven zonder degene die ik lief heb.

Ik werd getroffen door verdriet, pijn en diepe ellende, niet wetende waaraan of aan wie ik mij nog kon vasthouden. De kilte van het verlies had diepe wonden geslagen. Maar ik wist dat er een uitgang was, dat ik uit deze doolhof kon komen. Ik moest mijn ogen en hart openen voor de ogenschijnlijk toevallige ontmoetingen, die mij de weg wezen.

Tijdens mijn ‘Camino’ ervaar ik tederheid, warmte en liefde in overvloed, maar ook wanhoop wordt gedeeld tijdens de betoverende ontmoetingen op nieuw bewandelde wegen. Elke zonsopgang brengt nieuwe hoop. Ik volg voetstappen, zonder obstakels te dulden, over hoge bergen, grindpaden en kinderkopjes en onderga talloze ontberingen. Dit alles om te leren omgaan met het verleden en het verdriet onder ogen te zien. Het neerleggen van ‘Mike’s steen’ bij Cruz de Ferro opent de weg naar een nieuwe toekomst.

El Camino de Santiago
De Sint Jacobsroute begint op verschillende locaties in heel Spanje, maar start ook vanuit andere landen in Europa. Alle routes zijn verschillend in lengte, schoonheid en moeilijkheidsgraad, maar ze hebben allemaal dezelfde eindbestemming: de kathedraal van Santiago de Compostela. Hier is het graf van de apostel Sint Jacobus gelegen. Meer dan 200.000 pelgrims lopen jaarlijks 'de Jacobsweg'. De afdruk van ieders voetstappen worden vereeuwigd op de paden. Zo ook de mijne, die worden gekenmerkt door de lichtgroene kleur op de kaart. Ze staan voor mijn ‘groei’. En ik blijf groeien, maar blijf ook verbonden met Mike, totdat we elkaar weerzien…''

Camino Encounters Wood book is het derde deel van de vijfdelige serie. Het eerste deel Camino Encounters Metal book en tweede deel Camino Encounters Water book zijn reeds uitgegeven op respectievelijk 16 februari en 21 maart 2018. De vierde editie Camino Encounters Fire book is verkrijgbaar vanaf 1 september en de laatste editie Camino Encounters Earth book verschijnt op 14 september 2018. De boeken zijn te bestellen via de website www.bridges.services en ze zijn eveneens vanaf 21 juni te koop bij Boekhandel Messink & Prinsen, Primera en Boekhandel Meneer Kees in Aalten en bij Meneer Kees in Lichtenvoorde.

Meer berichten

Shopbox