Marijt Helmink directeur van De Storm. Foto: Clemens Bielen

Marijt Helmink directeur van De Storm. Foto: Clemens Bielen

De Storm eerste theater in de Achterhoek met blindentolk

Algemeen

WINTERSWIJK -  Een theatervoorstelling bijwonen met een blindentolk; vanaf deze maand biedt Theater De Storm deze unieke theaterervaring aan blinden en slechtzienden. Daarmee zijn zij de eerste schouwburg in de regio met live audiodescriptie tijdens een show. 

“Er zit een verschil tussen ergens bij zijn of iets ook daadwerkelijk beleven”, legt directeur Marijt Helmink uit. "Met live audiodescriptie mis je als blinde of slechtziende niets. Sterker nog, we weten uit eerdere reacties dat ze het gevoel kunnen ervaren dat ze weer kunnen zien. Zó beeldend kan de blindentolk vertellen wat er op het toneel gebeurt. Ik vind het fantastisch dat wij deze beleving vanaf heden in De Storm kunnen bieden.”

Op vrijdag 31 maart aanstaande is er tijdens de voorstelling van Ellen ten Damme een blindentolk aanwezig die live verslag doet van alle theatrale uitbundigheid die zo typerend is voor Ellen. Door middel van een koptelefoon kunnen visueel beperkten de voorstelling beleven als een soort radioverslag. Het Winterswijkse theater werkt hiertoe samen met Stichting Komt het Zien! en Oogcafé Winterswijk.

Hoe het werkt? Een paar dagen voor de voorstelling ontvangen blinde en slechtziende bezoekers per e-mail een introductie. Deze is beschikbaar als digitale tekst en als gesproken audio. De introductie bevat visuele informatie over de kostuums, het decor en acteurs. De voorpret begint dus thuis al! Vervolgens is er ook een speciale inleiding op de voorstellingsavond zelf; de blindentolk beschrijft altijd het decor en de kostuums, er kan kennisgemaakt worden met de stem van, in dit geval, Ellen ten Damme. En haar kostuums en het decor kunnen van dichtbij bekeken en aangeraakt worden. Tijdens de voorstelling vertelt de blindentolk alles wat er te zien is tijdens de show.
Uit eerdere reacties van bezoekers en collega-theaters weet De Storm hoe belangrijk het is dat ook in deze regio live audiodescriptie aangeboden wordt. Van “Ik besefte dat ik voor het eerst had gezien wat ik al die jaren gemist had. Ik heb me niet blind gevoeld of voorzien van een aanpassing”, tot “Gisteren heb ik zo gehuild! Dit kwam door de mooie productie, maar ook omdat ik de ogen van de tolk mocht lenen. Zo’n gedetailleerde omschrijving heb ik nooit gekregen.”

En dat is precies waarom Theater De Storm deze bijzondere samenwerking aan is gegaan. “Voor komend seizoen heb ik zelfs twee voorstellingen met een blindentolk geprogrammeerd”, laat Marijt Helmink weten, “naast de voorstelling van Bert Visscher zal er ook een blindentolk aanwezig zijn bij een musical.” Welke voorstelling dat is houdt Marijt nog heel even geheim: “We maken op 1 juni ons nieuwe programma bekend tijdens onze seizoenslancering, nog heel even geduld dus…”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant