Burgemeester Anton Stapelkamp en Minnie Kruip tekenen de bruikleenovereenkomst. Op de voorgrond het foedraal met de zeven boeken Joop Kruip. Foto: Jos Wessels

Burgemeester Anton Stapelkamp en Minnie Kruip tekenen de bruikleenovereenkomst. Op de voorgrond het foedraal met de zeven boeken Joop Kruip. Foto: Jos Wessels

Mozaïek Spelende kinderen geplaatst in gemeentehuis Aalten

Cultuur

Joop Kruip, duizendpoot in Wederopbouwstijl

AALTEN - In 1957 werkte beginnend kunstenaar Joop Kruip aan een groot mozaïek aan de buitenmuur van de Sint Ludgerusschool in Lichtenvoorde. Het viel de aannemer op dat Joop elke middag zijn werkzaamheden verplaatste naar de straatzijde. De reden was snel gevonden. Joop probeerde indruk te maken op een leuk meisje dat altijd op dat tijdstip voorbij fietste: Minnie Pothof. Het lukte hem; Joop en Minnie werden een paar.

Door Jos Wessels

De toen 9-jarige Leonie Pothof, jongste zusje van Minnie, stond er met haar neus bovenop als Joop bezig was aan het mozaïekwerk. Zij vond vooral de glimmende steentjes heel interessant. Als Joop was gestopt, peuterde zij een aantal glimmers uit de muur. Joop kon de volgende dag dat stuk weer opnieuw doen. Toch bleef hij dol op zijn jonge schoonzusje.

Van Lichtenvoorde naar Aalten
De wooneisen van Joop en Minnie Kruip waren gering. Zij kochten een bouwkeet, die geplaatst werd achter in de tuinderij van neef Joop Kruip, alias ‘Rozen-Jopie-met-de-gleufhoed’, een fenomeen in Lichtenvoorde. Maar toen de kinderen Boris en Victor werden geboren, werd het toch wel erg klein. Joop en Minnie kochten een boerderijtje aan de Heijinkdijk op de Haart bij Aalten. Daarin kwamen twee ateliers. Daar heeft Joop geleefd en gewerkt tot aan zijn dood in 2016.
Minnie Kruip woont er nog steeds. Zij beheert nu Joops nalatenschap. Zelf is zij ook kunstenares, zij is keramiste.

Duizendpoot
Joop Kruip was in 1935 in Lichtenvoorde geboren als elfde kind van huisschilder Hendrik Kruip. Toen hij 2 jaar was, overleed zijn vader. Een moeilijke tijd brak aan. De jonge Joop was altijd aan het tekenen of boetseren met klei, dat hij zelf uit een beek haalde.
Hij kwam te werken op een reclamebureau van V&D in Enschede. Van zijn verdiende geld kon hij op zaterdagmiddag naar de cursus van de kunstacademie, de AKI. Eén docent, de heer Haanstra, overtuigde Joops moeder van zijn grote talent. Joop kon naar de dagopleiding. De AKI in Enschede was toen een brandpunt van moderne kunst van na de Tweede Wereldoorlog. Joop vond er vrienden voor het leven. In 1956 slaagde hij cum laude. Hij zou daarna tekenen, schilderen, aquarelleren, houten beelden snijden. Hij zou vooral bekend worden met monumentaal werk, waaronder mozaïeken. Die zijn geplaatst in openbare gebouwen, kerken, scholen, kantoren en fabrieken in heel Nederland.

Glimmende steentjes
Joop Kruip oriënteerde zich breed. Hij bezocht tal van tentoonstellingen en musea in binnen- en buitenland. Toch bleef hij, op drie jaar na, de Achterhoek trouw. Hier vond hij zijn inspiratie. Geregeld gingen hij en Minnie er in hun lelijke eend op uit om steentjes te zoeken voor de mozaïeken. Achterin stonden tal van kistjes en weckflessen. Thuis werd alles gesorteerd en opgeborgen.

In 1970 maakte Joop Kruip het mozaïek ‘Spelende kinderen’ voor de nieuwe Ludgerschool in Aalten (nu de Groen van Prinstererschool). Daar heeft het ruim 25 jaar gehangen. Het werk is het in het geheugen gegrift van honderden kinderen én van de leerkrachten, waaronder deze correspondent die toen aan die school werkte. Na de fusie met de Sint Jozefschool in 1997 werd het kunstwerk verplaatst naar die school.
Rond 2018 werd het mozaïek verwijderd vanwege schilderwerk. Het kwam in een schuurtje terecht. Leonie Pothof, dezelfde als de 9-jarige aan het begin van het verhaal, was jarenlang leerkracht aan de Sint Jozefschool, maar toen net met pensioen. Toen zij bij een bezoek navraag deed, kreeg zij te horen: ‘Je mag het wel hebben. Neem het maar mee!’
Samen met Minnie en zoon Boris Kruip heeft ze het mozaïek opgehaald. Hans de Graaf, oud-directeur van de Ludger en Jozefschool, kreeg hier lucht van en kaartte het aan in de Commissie Cultureel Erfgoed. Hij pleitte voor een representatieve plaats voor dit werk van zo’n gerenommeerde Aaltense kunstenaar. Dat werd de hal van het gemeentehuis.
Op 13 februari werd het officieel gepresenteerd. Burgemeester Anton Stapelkamp en Minnie Kruip tekenden een bruikleenovereenkomst.

Zeven delen
Van 2019 tot 2022 hebben zijn vrouw en zijn vrienden gewerkt om het werk van Joop Kruip te beschrijven in zeven boeken, samengevat in een foedraal. Het geheel is te koop voor 50 euro bij Minnie Kruip of bij boekhandel Messink & Prinsen in Aalten.

De Burgemeester en Minnie Kruip voor het rechterpaneel van Spelende kinderen. Foto Jos Wessels
Het foedraal met de zeven boeken Joop Kruip. Foto Jos Wessels

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant