Diamanten bruidspaar Ina en Henk Lammers-Wildenbeest (rechts) met burgemeester Stapelkamp met zijn vrouw Cecile. Foto: Karin Stronks
Diamanten bruidspaar Ina en Henk Lammers-Wildenbeest (rechts) met burgemeester Stapelkamp met zijn vrouw Cecile. Foto: Karin Stronks

Diamanten huwelijk voor Henk en Ina Lammers-Wildenbeest

Maatschappij

AALTEN – Henk (84) en Ina (81) Lammers-Wildenbeest zijn op 15 november 60 jaar getrouwd. Burgemeester Anton Stapelkamp brengt het diamanten paar op 17 november, samen met zijn vrouw Cecile, een bezoek. Namens de gemeente Aalten krijgt het paar een fraai boeket bloemen. 

Door Karin Stronks

Slingers en ballonnen sieren de tuin van Henk en Ina Lammers-Wildenbeest. Ook staat een enorme banner met foto’s van de verschillende mijlpalen in het huwelijk voor de woning. De ontvangst is hartelijk, er is koffie, geschonken in Engelse kopjes, met gebak. De kamer staat vol bloemen.
Ina komt van het ‘Hof van IJzerlo’. “Op deze plek is nu manege De Achterhoek”, vertelt ze. Henk woont in Aalten. Henk is achttien, Ina vijftien als ze elkaar leren kennen. Zomaar op een zondagavond, 15 april 1956. Burgemeester Stapelkamp merkt op: “Dat u die datum nog weet zeg!” Henk vertelt: “Het is erg koud, we zijn met een paar vrienden bij ons ‘home’, het gebouw van Ons Aller Belang.” Ina is er ook, met een paar vriendinnen. “Ik mocht de mooie gebreide sjaal van Henk om doen en hij heeft me later thuisgebracht. Het was speels in het begin, ik was natuurlijk nog erg jong…”
Het gesprek gaat over vroeger, over ‘moeten trouwen’, over hard werken op de boerderij, over het ‘standsverschil’, dat destijds nog vaak meetelt bij de keuze van een huwelijkspartner. Henk is naar de ambachtsschool geweest en werkt in de bouw als timmerman. Hij heeft van alles gedaan, metselen, vloeren leggen en timmeren. Vader Wildenbeest vraagt zijn dochter; ‘Wat verdient een timmerman eigenlijk?’ Ina zegt: “Veertig gulden per week, nou ik vond het toen heel veel geld…”
Als Ina aankondigt dat zij en Henk gaan trouwen wordt aangegeven dat zij op de boerderij nog behoorlijk gemist zal worden… Op de huwelijksdag, 15 november 1962, is het droog, ‘s avonds regent het. De christelijke muziekvereniging De Eendracht brengt een serenade, Henk is lid van deze vereniging. Henk is kostwinner, Ina zorgt voor de huishouding en de kinderen. Ze helpt tijdelijk vroedvrouw Trui Hoitink. “Ik zou blijven tot Gerda er weer is. Uiteindelijk bleef ik zeven jaar!” Later haalt ze de avondmavo met mooie cijfers. Ze werkt een paar jaar bij bakkerij Haverkamp in de winkel.
In het huwelijk worden drie kinderen geboren, twee dochters en een zoon. De kinderen wonen in de buurt, de zoon en een dochter in Aalten, een dochter is neergestreken in Doetinchem. Er zijn vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Op 57-jarige leeftijd gaat Henk met de VUT, hij zit niet stil en timmert nog altijd, onder andere meubels voor de kinderen. Een kast in de woonkamer is ook door Henk zelf gemaakt. Henk en Ina doen beide nog altijd vrijwilligerswerk bij Beth San, Henk is onder andere organist bij de weeksluiting.
Het diamanten huwelijk is op de dag zelf gevierd met de kinderen, bij ’t Noorden is een receptie gehouden. “Ons huwelijksfeest hebben we bij ’t Noorden gevierd, nu eindigt het ook weer hier!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant