Afbeelding

Muzikale Voetnootjes, Marco van Lochem

Algemeen

Money’s Too Tight (to mention) - Simply Red (1985)

Armoede in Nederland

Kort geleden, op 30 april, vond het AAP Festival plaats in diens thuishaven, oerkroeg Schiller in Aalten. AAP is Aaltens Artistiek Popbelang, een slapende vereniging die één keer in de zoveel tijd wakker schrikt. Zo ook in het kader van het 35 jarig jubileum van het clubje, dat eigenlijk vorig jaar gevierd had moeten worden, maar corona gooide roet in het eten.

Tijdens eerdere edities van het festival werd een passend goed doel gezocht om de opbrengsten aan te schenken. Dit jaar was dat ‘menstruatie armoede’. Een naam die misschien vreemd is, maar feitelijk de lading wel dekt. Vrouwen die geen geld hebben om de juiste menstruatie producten te kopen en gebruiken ongezonde en zeker ongewenste alternatieven, zoals washandjes.

We leven momenteel in een tijd waarin alles alleen maar duurder wordt, energie, benzine enzovoort. Ik schrok recent van een bericht dat de prijzen van voeding nog zeker tot en met 2023 zullen blijven stijgen…hoe dan??? Wie kan daar iets aan doen en hoe moet dat met die grote groep landgenoten die het hoofd financieel al bijna niet meer boven water kunnen houden? Krijgen we steeds vaker berichten te lezen dat mensen zijn betrapt, omdat ze eten gestolen hebben? En kunnen ze de huur wel blijven betalen, omdat die ook maar blijft stijgen? En dan dus de groep die menstruatie producten niet kan betalen. Ongelooflijk en toch niet van deze tijd? Of juist wel?

In 1985 bracht de Engelse band Simply Red de single ‘Money’s Too Tight (To Mention)’ uit. De eerste regels geven meteen aan waar het nummer over gaat. ‘I Been Laid Off From Work’, geen werk meer, ‘My Kids All Need Brand New Shoes’, de kinderen hebben schoenen nodig, dus ik ga naar de bank, ‘So I Went To The Bank’. Daar lukt het ook niet om geld te krijgen, want ‘Money’s Too Tight To Mention’. Daarna volgen enkele verwijzingen naar de grote financiële problemen en de oorzaken ervan. ‘I Can’t Get Un Unemployment Extension’, ‘I Can’t Even Qualify For My Pension’, ‘Money’s Too Tight To Mention’, het geld is op!

Simply Red coverde dit nummer van de Valentine Brothers en het paste qua tekst perfect in de sobere jaren tachtig. Veel werkloosheid en geldzorgen. Dat laatste is nu weer aan de orde en ik ben bang dat de groep die daarmee te maken krijgt steeds groter gaat worden. Maar hoe het tegen te gaan of hoe het op te lossen…geen idee…helaas!

65. Money's Too Tight (to mention) - Simply Red

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit