Drieënveertig jaar lang is Gretha Navis een vertrouwd gezicht geweest als praktijkondersteuner of wanneer zij met haar gele 2CV op huisbezoek kwam. (foto: Vanessa Wassink)
Drieënveertig jaar lang is Gretha Navis een vertrouwd gezicht geweest als praktijkondersteuner of wanneer zij met haar gele 2CV op huisbezoek kwam. (foto: Vanessa Wassink)

Praktijkondersteuner met hart en ziel

Drieënveertig jaar lang is Gretha Navis een vertrouwd gezicht geweest als praktijkondersteuner of wanneer zij met haar gele 2CV op huisbezoek kwam. Per 1 maart is ze gestopt bij huisartsenpraktijk de Weef. Het team biedt haar een afscheidsreceptie aan op 20 april van 16:00 tot 18:00 uur in De Hofnar in Aalten. U bent van harte welkom.

AALTEN – Gretha: "Het is mooi geweest. In 2012 is bij mij Parkinson geconstateerd. Het gaat nog goed maar dingen worden lastiger en ik ben sneller moe. Mijn grootste hobby, het rijden en mennen van Friese paarden, geeft afleiding, net als tuinieren en hardlopen met collega Annemarie. Beweging is belangrijk, zeker met Parkinson. Ik probeer zo positief mogelijk te denken, het is een kwestie van acceptatie om te gaan met een lichaam dat gaat haperen. Ik had heel andere toekomstplannen maar ik kan gelukkig genieten van de mooie dingen om me heen."

Op 18-jarige leeftijd begon Gretha als doktersassistente in de praktijk van dr. de Bruijne. Al snel werden haar taken uitgebreid met medische handelingen – ze bleef zich bijscholen - en ging ze op huisbezoek. In de loop der jaren heeft Gretha, voor ze deel uitmaakte van het team van huisartsenpraktijk De Weef, gewerkt voor de huisartsen Struik, Grupping en praktijk Het Station.
Een dokterspraktijk in de jaren zeventig is niet te vergelijken met nu. "Een huisarts ging nog naar verkeersongevallen en bevallingen. Ik werd soms uit mijn bed gebeld als de kraamhulp er niet op tijd kon zijn. We hadden nog een inloopspreekuur, de recepten werden met de hand geschreven en patiëntgegevens op de 'groene kaart' bijgehouden. Ik genoot van het contact met de mensen, kreeg hun vertrouwen en kwam vaak achterom bij huisbezoeken. Het scheelt dat ik ook plat praat. Kleine kinderen heb ik vader en moeder zien worden, ik heb lief en leed gedeeld."

Gretha's specialisatie was de begeleiding van chronisch zieke patiënten en 4 jaar geleden heeft zij de Ouderenzorg opgezet. "Ik ben er trots op dat dat nu goed in de steigers staat. Het project wordt echt gedragen door de huisartsen." Kenmerkend is de pro actieve benadering. "We nemen contact op met mensen die we al lang niet gezien hebben of reageren op een vraag als 'wil je eens bij moeder langsgaan'. Deze complexe zorg vereist een goede samenwerking met thuiszorg en met de specialist ouderenzorg (de vroegere verpleeghuisarts) die elke zes weken langs komt in de praktijk.

Praktijk De Weef zal Gretha's persoonlijkheid missen: "Haar verhalen over de paarden, het lolletje op zijn tijd, en het was fijn dat ze van alles op de hoogte was uit Aalten en Bredevoort."

Meer berichten