De burgemeesters Anton Stapelkamp (Aalten) en Thomas Kerkhoff (Bocholt) bij de Kaiserlinde, koningslinde. Foto: PR
De burgemeesters Anton Stapelkamp (Aalten) en Thomas Kerkhoff (Bocholt) bij de Kaiserlinde, koningslinde. Foto: PR

Gemeente Aalten schenkt linde aan Stadt Bocholt

Algemeen

AALTEN/BOCHOLT – Bocholt viert dit jaar dat het 800 jaar geleden stadsrechten heeft ontvangen van de bisschop van Munster. De gemeente Aalten heeft besloten om Bocholt een passend cadeau te geven voor dit bijzondere jubileum. Op maandag 17 januari is aan de Bocholter AA een koningslinde, in het Duits Kaiserlinde, geplant door de burgemeesters van Bocholt en Aalten. De Nederlandse linde met een schild zijn een geschenk van de gemeente Aalten aan Stadt Bocholt. 

Door Karin Stronks

De burgemeesters van Aalten en Bocholt, Anton Stapelkamp en Thomas Kerkhoff, planten samen de boom en bekijken het bijbehorende schild. Stapelkamp geeft aan, in het Duits: “We hebben zitten dubben, wat is een mooi geschikt cadeau om te geven bij deze bijzondere mijlpaal? Voor het vieren van 800 jaar stadsrechten voor Stadt Bocholt? Een lekkernij zoals grensdropjes voor alle inwoners? Maar iets blijvends is beter vonden wij. In het wapen van Aalten zit een koningslinde, in het Duits Kaiserlinde. In het Bocholtse stadswapen is een beuk afgebeeld. Zo kwamen we op het idee om deze Nederlandse linde te schenken! In Bocholt zullen in het jubileumjaar 800 bomen worden geplant, zo leveren wij nog een bijdrage hieraan. De linde zal waarschijnlijk geen 800 jaar mee gaan maar wellicht haalt de linde de 80 jaar wel…!” 

Bij de linde is een schild geplaatst met daarop uitleg over het geschenk. Burgemeester Stapelkamp: “We waarderen het ‘naoberschap’ tussen gemeente Aalten en Stadt Bocholt zeer. De samenwerking wordt alleen maar beter. Samen hebben we bijvoorbeeld de busverbinding Aalten – Bocholt gerealiseerd. Er liggen plannen op tafel voor een samenwerking tussen de Duitse Feuerwehr en de Nederlandse brandweerkorpsen in de grensregio.” 

Burgemeester Thomas Kerkhoff van Bocholt helpt met het planten van de Kaiserlinde, ofwel koningslinde. Hij zegt: “Een boom kan een teken van vriendschap zijn maar soms kunnen Nachbarn, buren, wel eens strijd hebben om een boom… In dit beval past het goed in de tijd, we hopen dat de boom, die al best groot is, heel lang hier mag wortelen en ‘wachsen’, groeien, net als onze vriendschap en naoberschap. We zullen hem goed verzorgen. Deze plek wordt veel bezocht door de bevolking, zij kunnen dit geschenk meebeleven. Hartelijk bedankt!” 

De linde, die door gemeente Aalten wordt geschonken aan Stadt Bocholt, is de Tilia europaea ‘Pallida’, een Nederland een koningslinde, in Duitsland een Kaiserlinde genoemd.

Het informatiebordje bij de Kaiserlinde. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit