Monsters hebben de Bibliotheek overgenomen. Foto: PR
Monsters hebben de Bibliotheek overgenomen. Foto: PR

Monsters vangen tijdens De Nationale Voorleesdagen

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari zijn De Nationale Voorleesdagen. Tijdens deze dagen brengt de Bibliotheek Achterhoekse Poort nog eens extra onder de aandacht hoe leuk en belangrijk voorlezen is! Daarbij staat het Prentenboek van het Jaar ‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer centraal.

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Het prentenboek ‘Maar eerst ving ik een monster’ is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Prentenboek van het Jaar
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen, boekhandelaren en leerkachten heeft het Prentenboek van het Jaar 2022 gekozen uit de prentenboeken die in 2020 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. ‘Maar eerst ving ik een monster’ voldoet hier zeker aan.

Tips en inspiratie
Voorlezen is heerlijk om te doen en zo gezellig. Daarbij is het ook goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat én het taalbegrip van peuters en kleuters. Op www.achterhoeksepoort.nl inspireert de Bibliotheek bezoekers graag met tips om het voorlezen nog leuker te maken. Hier staat ook de volledige Prentenboek Top 10 die het comité gekozen heeft en is ‘Maar eerst ving ik een monster’ in 26 talen te beluisteren. Ook in de bibliotheek geven de medewerkers met veel plezier advies over welke boeken bij de leeftijd passen en welke boeken het meest geschikt zijn om interactief voor te lezen.

Klein monstertje
Bij de Bibliotheek is de keuze in (voorlees)boeken reuze. En kinderen tot achttien jaar kunnen deze gratis én boetevrij lenen. Nog geen lid? Dan is dit het moment om lid te worden. Bij het aanmelden van een kind, krijgt de ouder een gratis proefabonnement van twee maanden. Bovendien krijgt het kind er tijdens De Nationale Voorleesdagen ook nog een klein knuffeltje bij (zolang de voorraad strekt).

Monstertjes vangen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit