Lijsttrekker PP Esther Diepenbroek. Foto: PR
Lijsttrekker PP Esther Diepenbroek. Foto: PR

PP: Alles is gezondheid

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - Inwoners met lagere opleidingen en inkomens leven gemiddeld zes jaar korter en vijftien keer minder gezond. Dat zijn volgens de Progressieve Partij schokkende cijfers. Ze blijken uit onderzoek en werden ook gepresenteerd in het tv-programma ‘Scheefgroei’. Hoogste tijd voor actie en alle nadruk op voorkomen van problemen door gezonder te gaan leven.

Lijsttrekker Esther Diepenbroek van de Progressieve Partij (PP): “Ik heb nu zelf aan den lijve ervaren dat het van groot belang is zo vroeg mogelijk met preventie te beginnen. We hebben al voor de geboorte van ons kindje contact met diverse mensen die ons goed adviseren.” 

“Daarom vinden wij als Progressieve Partij het bevorderen van een gezonde levensstijl zo belangrijk. Bij kleine kinderen denk je dan al gauw aan gezonde voeding, veel bewegen, in de buitenlucht. Bij wat grotere kinderen ook het voorkomen dat ze gaan roken, drinken of ongezond snacken.”

Bij het voorkomen van problemen, preventie, kunnen volgens PP leefstijlcoaches ingeschakeld worden, of projecten samen met de huisartsen genaamd ‘welzijn op recept’. Allemaal ook vergoed door de ziektekostenverzekering. Daarbij moet zeker in deze corona-tijd ook gelet worden op de mentale gezondheid.

Esther: “Voor mij is het belangrijk dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. En ik weet dat juist in deze tijd dat voor jongeren best moeilijk is. Daarom hechten wij veel waarde aan projecten die de mentale weerbaarheid bevorderen. Op scholen maar ook bij de Scouting, de atletiek- en voetbalvereniging. Ook als gemeente moeten we daarin investeren.”

Volgens wethouder Joop Wikkerink, verantwoordelijk voor onder andere WMO en ouderenbeleid, moeten ook senioren en ouderen steeds meer letten op gezondheid om ziektes en zorg te voorkomen. Daarbij moet de doelgroep zelf, als ervaringsdeskundigen, op kop staan! Immers, mensen worden allemaal steeds ouder. Joop: “Daarom moeten we innoveren en investeren in de zorg en niet bezuinigen of korten.” 

Esther: “Je kunt natuurlijk zo gezond doen wat je wilt, maar als de omgeving niet schoon is, heb je nog niks. Daarom willen we schone lucht, zeker voor onze kleine kinderen. Verminderen van houtstook, bestrijdingsmiddelen, vuurwerk, fijnstof en stank. En vooral meer bomen, groen en biodiversiteit. In de kernen mag voor ons nog meer groen aangeplant worden.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit