Willem Heinen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Willem Heinen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Willem Heinen geeft boek De Verwondering uit

Cultuur

Natuurfotografie in tijden van Corona

Door Karin Stronks

DINXPERLO – Willem Heinen (64) heeft eind 2021 een fotoboek uitgegeven, met De Verwondering als titel. “Het is in coronatijd en lockdowns ontstaan, eigenlijk geheel bij toeval. Het wandelen, de fotografie en ontmoetingen hebben me op het idee gebracht om een boek uit te geven. Het zijn natuurfoto’s, zo weinig mogelijk bewerkt. De teksten heb ik ook zelf gemaakt. Ik ben geen prof, dat pretendeer ik ook niet. Maar ben stiekem best trots op het resultaat!”

In de kamer bij Willem Heinen hangen schilderijen, in verschillende stijlen, aan de muren. Naast bridgen en fotografie is schilderen een hobby van hem. In corona- en lockdowntijd trekt Willem er elke dag op uit, hij wandelt vaste rondjes in verschillende gebieden. En kijkt rond, fotografeert de natuur. Onder andere spechten, libellen, landschapsfoto’s en parende zwaluwen. “Op een gegeven moment ontdek je waar bepaalde vogels, insecten en andere dieren leven. En je ziet mooie plekjes met lichtinval. Dan maak ik foto’s, soms moet je veel geduld hebben, wachten op een bepaalde situatie, soms loop je er letterlijk tegenaan.”

Willem is geboren en opgegroeid in De Heurne, hij studeert Industriële Vormgeving op de kunstacademie in Arnhem. Hij werkt een tijdlang als docent Mechanische Techniek in het jongerenhuis in Harreveld en als ontwerper bij de Knobo in Dinxperlo, daarna woont en werkt in Rotterdam, Zuid Duitsland en Amersfoort. 

In 2020 kiest hij er vanwege persoonlijke redenen voor om terug te keren naar de Achterhoek, naar Dinxperlo. “Ik heb nog overwogen om in Amersfoort te blijven maar heb toch gekozen voor de Achterhoek, hier woont familie van me en heb hier ook mijn vrienden.” Ook hier pakt hij zijn hobby voor het wandelen op en fotografeert onder ander in het Aaltense Goor. “Ja, ook de flamingo’s heb ik op de gevoelige plaat vastgelegd!” 

Hij maakt foto’s tijdens wandelingen in Amersfoort, waar hij ruim vijftien jaar heeft gewoond. “Het is ook heerlijk mijn hoofd leegmaken.” Na zijn terugkeer in de Achterhoek wandelt hij veel en fotografeert tijdens zijn wandelrondjes rond Dinxperlo, het Idinkbos in Varsseveld en in het Aaltense Goor. Willem: “Het werd gaandeweg een behoorlijke verzameling foto’s.” 

Tijdens zijn wandelingen ontmoet hij veel mensen, maakt graag een praatje. “Sommigen begroet je na verloop van tijd maar een aantal mensen kom je vaker tegen en met hen ontstaat soms een band. Het is heel bijzonder wat er dan gebeurt. En dan zit je op een bankje te kijken, soms lukt het om mooie foto’s te maken, soms gaan er weken voorbij waarin er niets gebeurt, als het bijvoorbeeld grijs en bewolkt is. De foto’s postte ik vaak op Facebook.” 

Verschillende mensen opperden dat Willem ‘er iets mee moet doen’. “Ik dacht eerst aan een fotoalbum maar het idee voor een fotoboek speelde ook door mijn hoofd. Op een van mijn rondes kwam ik enkele hardloopdames tegen die foto’s schoten met hun mobieltjes. Ze zagen me bezig met mijn camera ‘hee, een ‘echte fotograaf’!’ en we raakten aan de praat. Ik maakte op hun verzoek een paar foto’s terwijl zij aan het joggen waren. Een van de dames is grafisch vormgever, voornamelijk van boeken. Ik heb haar gevraagd om een offerte te maken voor het boek. Natuurlijk heb ik wel getwijfeld en gedacht ‘is het wel goed genoeg’. Maar toch doorgezet. Achterin het boek heb ik nog wat uitleg gegeven over mijn manier van fotograferen, de cameratechniek.”

Omdat Willem vervroegd met pensioen is gegaan kan hij veel tijd besteden aan zijn hobby’s en zijn boek. Hij schrijft de teksten, die hij laat controleren, overlegt met de vormgever over het lettertype en de lay-out, en stelt samen met de grafisch vormgever het boek samen. 

“Het resultaat is een boek met veel natuur die begon in de eigen achtertuin. Ik heb de foto’s zo weinig mogelijk bewerkt. Wel gefotografeerd met een fatsoenlijke camera, heb in de loop van de jaren verschillende lenzen aangeschaft en mezelf dingen aangeleerd, mezelf ontwikkeld in het fotograferen van bijvoorbeeld beweging, de kleinste details en lichtinval. Ja, en dan is het boek klaar, ik heb 100 exemplaren laten drukken. Toen ik de dozen ging ophalen bekroop me stiekem een gevoel van trots! Inmiddels heb ik er 50 verkocht met veel positieve reacties!” 

De Verwondering telt 80 pagina’s en is wellicht binnenkort via de lokale boekhandel en/of VVV te verkrijgen. Belangstellenden kunnen het boek ook nu al rechtstreeks bij Willem bestellen voor 15 euro via e-mail: willem@willemheinen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant