Bredevoort, Landbouwschool, circa 1946- 1947. Foto: mevr. Eppink
Bredevoort, Landbouwschool, circa 1946- 1947. Foto: mevr. Eppink

Oplossing zoekplaatje: Landbouwschool in Bredevoort

Algemeen

BREDEVOORT - Wat velen wellicht niet weten is dat er in Bredevoort een Landbouwschool heeft gestaan. De school was gehuisvest in de voormalige Openbare school aan de Schoolstraat in Bredevoort. We zien een foto uit de periode 1946 - 1947. Enkele namen kwamen ‘boven water’.

Op de foto zien we onder andere Henk Lensink uit Bredevoort, Wim te Kloeze uit de Wolboom, Anton Graven en de heer Moltmaker, hoofd en leraar van deze school. 

In 1929 werd van gemeenteweg aan de Schoolstraat in Bredevoort een openbare lagere school gebouwd. Deze moest echter na zes jaar worden opgeheven wegens gebrek aan leerlingen. Het was niet alleen de Hervormde school op ‘t Zand, maar ook de sinds 1902 bestaande Rooms-Katholieke school aan de Landstraat die leerlingen aan het openbaar onderwijs onttrokken. De openbare lagere school werd in 1946 als lagere landbouwschool in gebruik gegeven aan de Christelijke Boeren- en Tuindersbond. Zo kreeg Bredevoort een landbouwschool. 

Later werd het schooltje gebruikt als rooms-katholieke kleuterschool. Vervolgens deed het gebouw dienst als peuterspeelzaal Doortje. Sinds enkele jaren is het gebouw in gebruik genomen door Hengelsport Vereniging (HSV) ‘De Slinge’ en de Werkgroep Bredevoort Schittert. Er ontbreken nogal wat namen van de leerlingen op deze foto. Wellicht dat er nog mensen zijn die de jongens en docenten herkennen.

Foto met dank aan: mevrouw Eppink.
Tekst: Leo van der Linde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant