Schrijven in de Koppelkerk. Foto: Archief Achterhoek Nieuws

Schrijven in de Koppelkerk. Foto: Archief Achterhoek Nieuws

Write for Rights

Algemeen

AALTEN/BREDEVOORT - Er worden wereldwijd jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven geschreven tegen onrecht. Write for Rights roept inwoners op om mee te doen met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en om vandaag nog een leven te veranderen. Alle hulp is hard nodig. 

Ook in Aalten en Bredevoort wordt al jaren een Write for Rights actie gehouden. Weliswaar is het enigszins beperkt door de Corona maatregelen maar alle schrijvers zijn van harte welkom op vrijdag 10 december in de Koppelkerk in Bredevoort en op 11 december in de bibliotheek in Aalten. Op deze beide plaatsen worden brieven geschreven  van 11.00 tot 13.00 uur. 

Thuis brieven schrijven
Mensen die niet in de gelegenheid zijn aan te schuiven kunnen brieven schrijven in eigen huis. Amnesty International organiseert een online event op vrijdag 10 december.

Er wacht de deelnemers een afwisselend programma dat gevolgd kan volgen via de pc, laptop of tablet. Op het programma staan interviews met mensen voor wie vorig jaar geschreven is en die vrijgelaten zijn, muziek, poëtische raps en zelfs wordt een digitaal glaasje wijn geheven. Aanmelden voor dit online evenement kan via https://www.amnesty.nl/write-for-rights/amsterdam 

In Aalten en omstreken is jarenlang ook een trouwe groep ‘briefabonnementhouders’ actief. Zij ontvangen tegen kostprijs maandelijks één of twee kant en klare brieven die zij ondertekenen en posten ten behoeve van een slachtoffer van mensenrechtenschendingen. In december sturen zij brieven en groetenkaarten voor twee jonge mensen die hieronder worden voorgesteld: 

Mikita Zalatarou uit Belarus, 16 jaar oud (Wit-Rusland)
Mikita is een gewone  tiener die in augustus 2020 op het verkeerde moment op het centrale plein in de stad Homer stond te wachten op een vriend. In de buurt hielden mensen een vreedzame demonstratie tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Plotseling verscheen de politie en begonnen mensen weg te rennen. Ook Mikita zocht een goed heenkomen maar werd de volgende dag thuis gearresteerd. Hij werd ervan beschuldigd dat hij molotovcocktails zou hebben gegooid naar de politie. Dat is niet zo. In de gevangenis werd hij tijdens de zes maanden voorarrest geslagen met een knuppel die elektrische schokken afgeeft. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar jeugdgevangenschap wegens ‘massale verstoring van de openbare orde en gebruik van illegale explosieven’. Voor geen van deze beschuldigingen bestaat enig bewijs. Amnesty roept de procureur-generaal op om Mikita vrij te laten in afwachting van een eerlijk proces dat voldoet aan internationale jeugdrechtstandaarden.

Ciham Ali, ontvoerd toen ze 15 jaar was (Eritrea)
Ciham werd geboren in Los Angeles, USA en heeft het Amerikaanse nationaliteit. Ze groeide echter op in Eritrea waar haar vader, Ali Abdu, minister van informatie was. Hij ging in ballingschap toen het leger  in 2012 een staatsgreep pleegde. Op 8 december 2012 probeerde de toen 15 jarige Ciham het land te ontvluchten. Ze werd gearresteerd bij de grens naar Sudan en sindsdien is niets meer van haar gehoord. Inmiddels is ze al negen jaar spoorloos en er wordt gevreesd voor een gruwelijk lot. Hoewel ze Amerikaans staatsburger is, hebben de autoriteiten van de VS op geen enkele manier hun invloed in Eritrea aangewend om haar vrij te krijgen of informatie over haar in te winnen. Daarom roept Amnesty de minister van buitenlandse zaken van de VS op om zijn invloed aan te wenden bij de Eritrese autoriteiten en de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Cihan te eisen.

Brieven heben zeker effect! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om mensen vrij te krijgen of te zorgen voor een betere behandeling of gerechtigheid. Mensen die meer brieven willen schrijven kunnen andere zaken met voorbeeldbrieven vinden op de website van Amnesty International; https://www.amnesty.nl/organiseren/tips-materialen

Mensen die geïnteresseerd zijn in de actie of nieuwsgierig naar een briefabonnement kunnen contact opnemen met de werkgroep via e-mail: amnestyaaltenoostgelre@gmail.com

Stapels brieven helpen!
Foto van informatie bij voorbeeld brief

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant