<p>Personeel KSA. Foto: mevrouw Eppink</p>

Personeel KSA. Foto: mevrouw Eppink

Oplossing zoekplaatje: Personeel slachterij Kropveld Aalten?

AALTEN - Een bijzondere foto, het personeel van slachterij Kropveld (KSA) Aalten. De foto werd gemaakt naar aanleiding van het slachten van het ‘zoveelste kalf’ bij deze slachterij. De foto dateert uit circa 1960.

De volgende personen werden herkend: Joop Dekker, Jan Ebbink, Toon Dekker, Jan Eppink, Thijs Goedvree, Hendrik Vriesen, Herman Dekker, Johan Veerbeek, Bertus ter Maat en Herman te Welscher.

Het slachthuis in Aalten is in 1902 van start gegaan. De gemeente Aalten begon met het verhuren van ruimtes voor de slacht. Na 1903 is er een begin gemaakt met industrieel slachten. In 1964 namen Bram Kropveld en André van Schipstal de slachterij van de gemeente over en spreekt men van KSA (Kropveld Schipstal Aalten). In de volksmond ook wel: Kalver Slachterij Aalten genoemd. In 1988 kwam de slachterij in handen van de Coöperatieve Centrale Veevoederfabriek. 

In het jaar 1992 werd het bedrijf verkocht aan de Van Drie Group. Vroeger werden op het slachthuis Aalten ook varkens geslacht. Bij de overname door de VanDrie Group specialiseerde men zich in het slachten van rose kalveren. Dit zijn kalveren die tussen de acht en twaalf maanden oud zijn. In april 1996 kwam de slachterij in Aalten in het wereldnieuws. Er werden in het slachthuis Aalten 64.000 Britse kalveren gedood in opdracht van de Nederlandse regering vanwege de BSE (’gekke koeienziekte’). Dit jaar dus 25 jaar geleden. Op 31 december 2012 sloot het slachthuis in Aalten. De Van Drie Group ging met ingang van januari 2013 de slacht van de kalveren concentreren bij de Kalverslachterijen EKRO en ESA in Apeldoorn.    

Foto met dank aan mevrouw Eppink.
Tekst: Leo van der Linde.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden